Tycho Brahe in Aurora, orjaška električna trajekta - E-vozila

Tycho Brahe in Aurora, orjaška električna trajekta

Električna trajekta Tycho Brahe in Aurora sta ena izmed večjih električnih trajektov na svetu.

Trajekta HH Feries Group delujeta na 4-kilometrski progi med švedskim Helsingborgom in danskim Heslingörom. Razdalja, ki jo opravita, sicer ni nič posebnega, sta pa zato obe ladji impresivni zaradi svoje velikosti. V dolžino električna trajekta merita 238 metrov ter tehtata 8414 ton, zaradi česar se jima obeta naslov največjih električnih trajektov na svetu. Bivši dizelski ladji je za električni pogon predelalo podjetje ABB.


Električna trajekta Tycho Brahe in Aurora
Vir: ABB

Drugi so manjši

Številni trajekti, ki opravljajo podobne razdalje, so že v procesu elektrifikacije, a večinoma gre za manjše modele. Zato je toliko bolj neverjetno, da bo orjaka, kot sta Tycho Brahe in Aurora, poganjala elektrika. Zagotovo pa se bo prehod z dizla na elektriko poznal tako na prihrankih pri gorivu, kot na količini lokalnih izpustov.

Trajekta poganja 640 baterij s 6,5 kWh, nameščenih na vrhu trajekta skupaj s hišicami za transformatorje, pretvornike in hladilne sisteme. Hišice so preko kablov povezane s priključki na obeh koncih ladje, kar omogoča hitro polnjenje baterij. Pri izhodni moči 11,2 MW in napetosti 11 kV se trajekta dovolj napolnita v času od pet do devet minut za ponovno opravljanje plovbe.

Za polnjenje je ABB v pristanišča namestil robotske roke, da bodo upravljale s polnilnimi postajami. Sistem, ki je v celoti avtomatski, naj bi deloval tudi v najslabših pogojih. Trajekta naj bi letno prepeljala okoli 7,4 milijonov potnikov ter 1,9 milijona vozil.

 

Viri: