Okoli norveških fjordov z električnim katamaranom - E-vozila

Okoli norveških fjordov z električnim katamaranom

Od aprila 2018 si je mogoče norveške fjorde ogledati s palube turističnega katamarana Future of Fjords.

42 metrov dolgi električni katamaran je zgradilo podjetje Brødrene Aa po naročilu norveškega transportnega podjetja Fjords, ki ima v lasti tudi dizel-električni priključni hibrid Vision of the Fjords, ki ob vstopu v naravni rezervat Naeroyfjord preklopi z dizla na električni pogon.


Električni katamaran Future of the fjords
Vir: THB

Kaj vemo o katamaranu?

Future of Fjords je zasnovan tako, da minimalno posega v izpostavljene obale ozkih fjordov. Njegova zgradba – zgrajen je namreč iz lahkih kompozitnih ogljikovih vlaken, omogoča manjšo porabo energije ter za 50 % lažje ogrodje. Ladja bo plula s hitrostjo 16 vozlov.

Katamaran bosta poganjala dva električna motorja z izhodno močjo 450 kW pri 11890 rpm, propelerski sistem Servogear s kontroljivim nagibom pa bo ladji omogočil optimalno kombinacijo maneveriranja in hitrosti, zmanjšal količino hrupa, vibracij, NOx in CO2 emisij ter izboljšal porabo goriva. Poleg inovativnega pogonskega sistema bo plovilo imelo tudi posodobljene informacijske sisteme za izboljšanje digitalnih storitev za potnike.

V času raztovarjanja se bo Future of Fjord polnil z močjo 800 kWh v polnilnih postajah, nameščenih v pristanišču.

Za zaščito UNESCO naravne dediščine

Future of Fjords bo deloval popolnoma brez emisij. Zaradi tihega delovanja bo 40-metrski trajekt bistveno manj moteč za okolje, potniki pa bodo lahko v tišini uživali ob čudovitih prizorih neukročene norveške narave. Z uporabo Future of Fjords želi Fjords dodatno zaščititi norveške fjorde pred škodljivimi emisijami in onesnaženostjo s hrupom.

Naenkrat bo lahko električni katamaran prevažal do 400 potnikov, pot od Flåma do Gudvangna pa bo opravil kar 700-krat na leto.

 

Viri: