Prihajajo električni tankerji - E-vozila

Prihajajo električni tankerji

Na Japonskem je sedem podjetij ustanovilo “e-združenje” za promocijo električnih ladij. Njihov prvi projekt? Električni tanker.


Prvi električni tanker naj bi poganjale litij-ionske baterije velikih zmogljivosti. Prvega lahko pričakujemo marca 2020. Podjetje združenja Asahi Tanker naj bi na podlagi skupaj razvitih načrtov izdelalo vsaj dva taka plovila. Oblika zahteva 3,5-megavatno baterijo, pogon bo zagotavljalo več električnih “potisnikov”. Plovilo ne bo eden izmed velikih supertankerjev, ki prevažajo surovo nafto preko oceanov. Namesto tega je zasnovano za prevoze kratkih dosegov v obalnih vodah.

To ni prvi pomorski projekt električnih tovornih vozil. Leta 2017 je kitajska ladjedelnica sporočila, da je zgradila električno tovorno ladjo za prevoz premoga. Ne glede na tovor so ladje ene glavnih virov emisij ogljika. Poročilo iz leta 2009 je pokazalo, da ena tovorna ladja, ki pluje po oceanu, onesnažuje zrak enako kot 50 milijonov avtomobilov.

Kljub temu se večina prizadevanj za zmanjšanje emisij ogljika v odprtem morju osredotoča na manjša plovila, ki večinoma prevažajo potnike in ne tovora. V prometu je nekaj električnih trajektov, lani je bila predstavljena hibridna križarka za 500 potnikov. Križarke in velike tovorne ladje so velike onesnaževalke okolja. Če bo prišel dan popolne elektrifikacije, bo to pomenilo bistveno manj tankerjev – tudi električnih.

 

 

Povzeto po: Green car reports

J. R.