Prva električna motorna jahta s tehnologijo, ki bi lahko zamenjala dizel - E-vozila

Prva električna motorna jahta s tehnologijo, ki bi lahko zamenjala dizel

Nemški podjetji Nobiskrug in H2-Industries sta oznanili razvoj prve v celoti električne motorne jahte. Vsekakor ne bo prvo električno plovilo na morju, bo pa pozornost pritegnila nekoliko drugače. Cilj projekta je najti alternativo motorjem z notranjim izgorevanjem, ki ne bi povzročala izpustov CO2.

Električna jahta s pogonom na gorivne celice?

Da lahko v prihodnosti pričakujemo ladje, ki jih ne bodo več poganjali motorji z notranjim izgorevanjem, je popolnoma jasno. Pri vedno strožjih direktivah in zahtevah po okolju prijaznejših rešitvah so spremembe v transportu neizogibne. Svoj odgovor na ekološka vprašanja Nobiskrug in H2-Industries iščeta v razvoju nove tehnologije, ki sloni na vodiku.  


Električna jahta bo opremljena s sistemom LOHC (Liquid Organic Hydrogem Carrier), ki omogoča shranjevanje vodika v tekočem LOHC olju, ki se uporabi za poganjanje motorja z gorivnimi celicami. Gre sicer za pilotni projekt, ki bo služil kot osnova za implementacijo te tehnologije v vsakdanje operacije. Na podlagi zbranih podatkov bosta podjetji lahko določili, kako tehnologijo prilagoditi za aplikacijo na večjih in težjih ladjah.

Podobno kot dizel

Jedro tehnologije je tekoče LOHC olje, ki se lahko večkrat napolni z vodikom in tako uporabi za prenos energije. Po besedah Holger Kahla, generalnega direktorja Nobiskruga, je LOHC olje učinkovito, nizko vnetljivo in neeksplozivno tudi, kadar je polno vodika,” zaradi česar je tehnologija čista in varna za okolje.

LOHC olje se lahko prenaša in shranjuje podobno kot dizel, energija iz olja pa se najprej prenese v gorivne celice, ki poganjajo električni motor. Na vrh plovila bodo nameščene solarne plošče, ki bodo povečale izhodno moč, medtem ko bo plovilo zasidrano na morju.

Uporaba LOHC bi pomenila nič emisij z CO2, NOx ter nič onesnaževanja s hrupom.

Prva jahta z LOHC sistemom bo imela 1000 navtičnih milj dometa ter maksimalno hitrost 10 vozlov. 

 

Viri: