Pipistrel bo e-letalo Alpha Electro izdeloval v Avstraliji - E-vozila

Pipistrel bo e-letalo Alpha Electro izdeloval v Avstraliji

Pipistrel je z avstralskim Eyrejem podpisal pogodbo za proizvodnjo njihovega električnega letala Alpha Electro v Avstraliji.

Kot poroča Aero-News, je Eyre s Pipistrelom podpisal memorandum o soglasju (MOU), ki je tako postalo prvo avstralsko podjetje, ki proizvaja električna letala. Do zdaj Pipistrel pravi, da bi lahko Eyre zgradil kar 100 električnih letal na leto.


To je še posebej dobra novica za Slovensko podjetje Pipistrel, ki je vložilo peticijo FAA, da bo certificiral svoje Alpha Electro v Light Sport Aircraft (LSA). Trenutno je pod restriktivnim eksperimentalnim statusom. Ta električna letala so kot nalašč za treniranje pilotov.

Barrie Rogers, poslovodni direktor podjetja pravi, da je pravi čas, da v Avstralijo kot letalski trener uvede električna letala: »Električna letala so cenejša za nakup, cenejša za vožnjo, bistveno tišja od običajnih zrakoplovov in se ne zanašajo na fosilna goriva in so idealni za letenja na kratkih razdaljah.”

Pipistrel-ov Alpha Electro uporablja lastni električni motor moči 60 kW. Ima vzdržljivost eno uro plus potrebno rezervo za 30 minut letenja. Hitrost vožnje je okoli 157 Km / h in dometa približno 139 kilometrov.

Vir: electrek.co