Se bomo z Uberjem vozili kar po zraku? - E-vozila

Se bomo z Uberjem vozili kar po zraku?

Ta teden je multinacionalna taksi služba Uber ob južnokorejskem proizvajalcu Hyundai predstavila celovit model letečega avtomobila.

Vozilo je bilo na ogled na razstavi CES v Las Vegasu in bo del flote letalskih taksijev Uber Air, ki bodo narejeni za štiri potnike. Letel jih bo pilot, cilj pa je, da avtomobili sčasoma postanejo popolnoma avtonomni.


Leta 2016 je Uber izdal poročilo, v katerem je opisal načrte za zagotavljanje mestnega zračnega prevoza na zahtevo do leta 2023, projekt pa je poimenoval Uber Elevate. Cilj je bil da skupaj z avtomobilskim proizvajalcem, zgradijo popolnoma električna letala, ki bi lahko vzletela in pristajala navpično.

Zdaj je bilo razkrito, da je Hyundai izbrani partner in je v postopku izdelave letalskih taksijev, ki vozijo do 200 km / h in imajo dosega približno 100 kilometrov. Ko bodo leteči avtomobili prišli na trg, bo Uber lahko vpisal pilote in ustvaril mrežo s svojo obstoječo bazo strank (trenutno 91 milijonov uporabnikov po vsem svetu), svetoval glede poti in zbral svoj delež prevoza.

Pri projektu sodeluje tudi NASA, Hyundai pa je septembra najel vesoljskega inženirja Jaiwon Shin-a za napredovanje na novo ustanovljenega oddelka Urban Air Mobility.

Leteči Hyundai S-A1 ima nasprotne vrteče se rezila, ki zmanjšujejo hrup in uporablja 8 različnih rotorjev za povečanje učinkovitosti. Štirje rotorji se nagibajo za navpični in vodoravni let in štirje so pritrjeni v vodoravnem položaju, tako da plovilo lahko lebdi. Sistem zračnega taksija, ko bo vzpostavljen, bo deloval s postajami, imenovanimi vozlišča, in uporabljal namenska zgrajena vozila (PBV) za prevoz strank do in z njihovih zračnih taksijev.

Kot je dejal, da je cilj “omogočiti resnično svobodo mobilnosti” Euisun Chung, izvršni podpredsednik Hyundaia, bo motorna skupina “pospešila prizadevanja” za ponovno določitev meja zračnega prometa. Medtem ko je Dara Khosrowshahi, izvršni direktor Uberja, komentiral, da bi Hyundaijeve velike proizvodne zmogljivosti privedle do tega, da bi Uber zagotovil “cenovno ugoden in neoviran prevoz v mestih po vsem svetu”, s tem bi “Uberjevo platformo zapeljal v nebo”.

Prva javna predstavitev letečega vozila Hyundai S-A1 bo potekala še letos.

Vir: euronews.com