Tesla je prejela dovoljenje za gradnjo nemške Gigafactory - E-vozila

Tesla je prejela dovoljenje za gradnjo nemške Gigafactory

Podjetje Tesla je dobilo dovoljenje, da začne sekati nasad dreves, ki trenutno zaseda prostor, kjer bo zgrajen evropski Gigafactory.

Zahvaljujoč temu bo Tesla lahko nadaljevala s svojimi načrti za zagon proizvodnje, kot je bilo predvideno julija 2021. Tovarna, ki bo imela največjo zmogljivost 500.000 enot na leto, poleg tega pa bo imela tudi proizvodni obrat za baterije.


Vendar ima Tesla še vedno nekaj, kar mora preseči, kar zadeva ekonomski vidik operacije. Ameriški avtomobilski proizvajalec je z zvezno vlado dosegel dogovor o nakupu zemljišča s ceno 41 milijonov evrov. Strošek za 300 hektarjev, ki so ga nekateri sektorji kritizirali kot prenizek, zdaj pa morajo opraviti neodvisno vrednotenje, da se ve, ali je bila pod tržno ceno. To bi lahko pomenilo nekoliko večji račun za proizvajalca.

A vse kaže, da se bo tudi ta vidik rešil brez večjih težav, morda z nekoliko višjim računom za Teslo, vendar to je nekaj, kar ne bo povzročilo prekinitve proračuna namestitve, ki bo stala okoli 4.000 milijonov evrov. Ocenjujejo še, da bodo v tovarni zaposlili približno 10.000 ljudi.

Sodišče je danes objavilo izjavo, v kateri je zavrnilo zahteve nekaterih okoljevarstvenih skupin, ki hočejo Tesli preprečiti sečnjo dreves, kjer bo stala nova tovarna.

Vir: thenextavenue.com