Največja hibridna ladja na svetu - E-vozila

Največja hibridna ladja na svetu

Največja hibridna ladja na svetu je prvič zaplula v morje. In to z ogromno kapaciteto akumulatorja, ki ustreza 50 Teslinim baterijam.

Že smo slišali za  ladje, ki jih v celoti poganja električni motor, vendar gre predvsem za manjše trajekte, ki delujejo na kratkih razdaljah.


Upravljavci prvega električnega trajekta na Norveškem, “Ampere”, so poročali o nekaj impresivnih statističnih podatkov, ko so ladjo upravljali več kot dve leti. Trdijo, da električni trajekt zmanjša emisije za 95%, stroške pa za 80%.

Sedaj se veliko več trajektov izdeluje z električnim sistemom.

Za daljše poti in večje ladje pa se prav tako začenja preobrat, kar se tiče pogona. Vse več se izdeluje hibridnih ladij, ki imajo podoben sistem kot hibridni avtomobili.

Color Line, upravljavec križarskih trajektov na Norveškem, je te dni zaplul z ladjo, za katero menijo, da je “največja hibridna ladja na svetu”, barvni hibrid M / S:

    “Color Hybrid uporablja nove rešitve za zmanjšanje emisij. Ladja je hibridna in njene baterije v pet megavatnih urah se polnijo prek napajalnega kabla iz obalnih elektrarn na pomolu v Sandefjordu. Ladja bo plula v in iz fjorda Sandefjord skoraj popolnoma tiho in z zmanjšanimi emisijami oziroma okoljsko škodljivimi plini ali dušikovimi in žveplovimi spojinami. “

Tesla Model S je opremljen z baterijo moči 100 kWh, kar pomeni, da 5 MWh baterija na ladji ustreza petdesetimi teslinimi Modeli S.

Poleg akumulatorja, ki tehta 65 ton, ima ladja “velik rezervoar za ogrevanje z zmogljivostjo 5 megavatnih ur, ki izkorišča odpadno toploto tako iz cikla hlajenja motorja kot izpušnih plinov za ogrevanje.”

Nameščen je v 160 metrov dolgo ladjo z zmogljivostjo 2000 potnikov in okoli 500 avtomobilov. Zagotovil bo “znatno povečano kapaciteto na progi med Norveško in Švedsko.”

Colour Hybrid je del prizadevanja Norveške za zmanjšanje emisij v vseh sektorjih.

Država je že vodilna pri uporabi električnih avtomobilov, vendar tudi pri pomorskem prometu zelo napreduje pri uvajanju električnih pogonskih sklopov, kot je ta nova hibridna ladja.

 

Vir: electrek.co