Kvaern: električno kolo na sončno energijo - E-vozila

Kvaern: električno kolo na sončno energijo

Kvaern je zagonsko podjetje z Danske, ki je razvilo električno kolo s pogonom na sončno energijo.

Podjetje je očitno prepoznalo potencial ekološko prijaznejših električnih koles, kar potrjujejo tudi številke njihove Indiegogo kampanje. Za svoje električno kolo so namreč zbrali kar 18.759 € (144 % načrtovanega zneska).


Električno kolo Kvaern
Vir: Indiegogo

S 50 km dosega ob enem polnjenju

Kvaern v danščini pomeni kul vožnja, a to 175-kilogramsko e-kolo odlikujeta tudi enostavnost uporabe ter možnost pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov. E-kolo, ki ga poganja 250 W brezkrtačni motor z ocenjenim navorom 10 Nm, lahko v 4,5 sekunde potegne do 25 km/h. Eno polnjenje zadostuje za približno 50 km poti. Baterija iz LG 18650 celic je lično skrita v aluminijastem okvirju kolesa, pred polnjenjem jo lahko snamemo in priključimo na domače omrežje.

Kvaern je opremljen tudi s posebnimi senzorji navora, ki zaznajo, kako močno kolesar pritiska na pedala in temu prilagodi izhodno moč motorja.

Električno kolo Kvaern deli
Vir: Indiegogo

Na sončno energijo za dodatnih 499 evrov

Kvaern svojim strankam omogoča nakup paketa baterij s 360 kWh, povezanih s sončnim kolektorjem. Slednji med vožnjo zbira in shranjuje sončno energijo, ki se potem porabi za proizvodnjo elektrike. Stanje baterije, morebitne napake in trenutna hitrost se prikazujejo na računalniku, pritrjenem na krmilu kolesa. Za piko na i Kvaern vsebuje tudi Bluetooth 4.0 zvočnike s 5 W.

4 načini vožnje

Pri vožnji s Kvaernom boste lahko izbirali med 4 načini vožnje, ki se razlikujejo po količini dodane moči motorja. Pri 0 % asistenci motorja se Kvaern vozi kot navadno kolo, brez dodanega motorskega pogona za maksimalno rekreacijo. Eko način z 25 % pomoči je odličen za lagodno vožnjo, kjer večino dela še vedno opravi kolesar, medtem ko v mestnem načinu motor prispeva do 50 % moči in poskrbi za hitrejšo in enostavno vožnjo. V “boost” načinu e-kolo skoraj v celoti poganja motor (90 % asistenca).

Cena

Na platformi Indiegogo se osnovni model Kvaern dobi za 1099 evrov, za baterijo je potrebno odšteti dodatnih 149 €, Kvaern, opremljen s sončnimi kolektorji, pa vas bo stal 1448 evrov v prednaročilu. Prva Kvaern e-kolesa bodo na trg prišla poleti.

 

Viri: