Hyundai Kona Electric bo na voljo v dveh različicah - E-vozila

Hyundai Kona Electric bo na voljo v dveh različicah

Kona Electric bocno

Kona Electric je drugi Hyundaijev električni avto ter eden prvih športnih modelov te vrste.

Lahko bi rekli, da gre za elektronsko različico Hyundaijevega kompaktnega križanca Kona. Na trgu bo Hyundai Kona Electric na voljo v dveh različicah z maksimalno hitrostjo 167 km/h.


Med 300 in 470 kilometri

Manj zmogljivo različico poganja 100-kilovatni elektromotor (135 KM) ter baterija s kapaciteto 39,2 kWh. Ena polnitev baterije po testu WLPT zadostuje za vožnjo do 300 km, zato je ta različica idealna za krajše proge. Do stotice lahko pospeši v 9,3 sekundah. Močnejša različica Kone Electric s 64 kWh baterijo do 100 km/h pospeši v 7,6 sekunde – podobno kot Toyota GT86. Njen domet znaša okoli 470 km.

Obe bateriji se z 100 kW polnilnikom do 80 % napolnita že v 54 minutah. S standardnim AC polnilnikom se čas polnjenja 64 kWh baterije podaljša na 9 ur in 40 minut, za 39,2 kWH baterijo pa na 6 ur in 10 minut. Učinkovitost motorjev za obe različici še ni znana, vendar Hyundai cilja na 15,2 kWh na 100 km. Velika prednost Kone Electric je vgrajenega sistem za regeneracijo, ki med zaviranjem rekuperira energijo.

Po besedah podjetja velikost baterije ne vpliva na prostornino prtljažnika, ki brez napajalnega kabla znaša 373 litrov, s kablom pa lahko lastniki koristijo do 332 litrov prostora. Dodaten prostor za odlaganje je na voljo v sprednjem delu vozila.

Kona Electric notranjost

Drugačna, a podobna

Po videzu se bo Kona Electric nekoliko razlikoval od svojih predhodnikov: maska je povsem zaprta, brez rež za zajem zraka. spremenjena so tudi platišča. Odbijači in spojler so zaradi aerodinamike prav tako dobili nekoliko novo obliko.

V notranjosti vozila so klasične merilnike zamenjali digitalni, prestavno ročico pa gumbi. Stanje napolnjenosti baterije, navigacijski napotki in drugi za vožnjo pomembni podatki se sproti izpisujejo na multimedijskem 7-paličnem zaslonu. Ob doplačilu je na voljo tudi 8-palčni zaslon.

Električni Kona Electric bo uradno predstavljen na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu. K nam naj bi prišel poleti, stal pa bo manj kot 30 tisoč evrov.

 

Viri: