Kako do večjega dometa baterije električnega avtomobila pozimi? - E-vozila

Kako do večjega dometa baterije električnega avtomobila pozimi?

Učinkovitost in domet v celoti električnih avtomobilov sta odvisna od številnih dejavnikov, kot so naše vozniške navade, razmere vožnje ter temperature. V zimskih mesecih marsikateri električni model doživi pričakovan upad baterijske kapacitete, za kar moramo biti še toliko bolj pozorni na stanje naše baterije.

Ekstremni vremenski pogoji, kot sta leden mraz ali pasja vročina, vplivajo na domet baterije. Dodatno gretje notranjosti porabi več energije, kot ga zahteva vožnja pri povprečnih temperaturah. Hladne baterije se težje polnijo ter slabše zadržijo naboj, zato moramo električna vozila pozimi tudi večkrat polniti.


Domet električnega avtomobila pozimi za 25 % manjši?

Znanstveniki iz Idaho nacionalnega laboratorija so na osnovi podatkov skoraj desetih milijonov prevoženih milj ugotovili, da lahko zaradi sprememb v vremenu domet električnega avtomobila variira za več kot 25 %. Nissan Leafi v Čikagu so imeli v zimskih mesecih za 26 % manjši domet kot Leafi, ki so se jeseni vozili po Seattlu. Priključni hibridi Chevrolet Volts so tako v Čikagu recimo imeli pozimi 29 % manjši domet kot spomladi.

Spet drugi testi so pokazali, da pri kratkih mestnih vožnjah kilometrina klasičnih bencinarjev upade do nekje 22 %, medtem ko pri hibridih lahko pride tudi do 34 % upada.

Da bi karseda zmanjšali vpliv temperatur, so številni električni modeli že opremljeni z baterijskimi grelci in drugimi tehnologijami, ki grejejo baterije in dvignejo njihovo učinkovitost v mrazu.

Kaj narediti za večji domet?

Vemo, da lahko z načinom vožnje in uporabe električnega vozila vplivamo na doseg baterije. Če želite večji domet, vam predlagamo naslednje ukrepe:

  • Električni avto parkirajte na toplem, če se le da v garaži, da povečate začetno temperaturo motorja in kabine.
  • Poskusite združiti več opravkov v eno vožnjo. Tako se boste na pot manjkrat odpravili s hladnim motorjem.
  • Avto pustite čim manj časa v stanju nedelovanja. Priporočljivo je, da nežno speljete že 30 sekund po tem, ko ste vžgali avto. Motor se bo ogrel hitreje med vožnjo, posledično bo začelo hitreje delovati tudi ogrevanje.
  • Pametno izkoristite funkcije, kot so sedežno ogrevanje, ogrevanje avtomobila in odleditev.
  • Redno spremljajte pritisk v gumah.
  • Uporabite možnost predhodnega ogrevanja kabine, medtem ko je vozilo priključeno na napajalnik.
  • Za manjšo porabo energije namesto ogrevanja kabine uporabite ogrevanje sedežev.
  • Vozite v ekonomičnem načinu. Večina električnih avtomobilov je opremljenih s funkcijo ekonomične vožnje, ki vam zagotovi maksimalno porabo goriva. Večinoma jo aktivirate s pritiskom na gumb.
  • Učinkovitost baterije močno upade pri hitrostih nad 80 km/h, zato omejite hitro vožnjo.
  • Izogibajte se nenadnemu, ostremu zaviranju. Če boste uporabili regenerativno zaviranje, bo vaše vozilo regeneriralo več energije, kar pa ni mogoče, kadar uporabljate trdo zaviranje.