Harley-Davidson električni motor bo rešil podjetje? - E-vozila

Harley-Davidson električni motor bo rešil podjetje?

Harley-Davidson bo naslednje leto na trg poslal svoj prvi električni motor.

Pred štirimi leti je motorski velikan Harley-Davidson javnosti predstavil LiveWire, svoj prvi prototip električnega motornega kolesa, ki ga je podjetje začelo razvijati že leta 2010. Letos so pripravljeni narediti korak naprej – prvi električni motor želijo lansirati v začetku 2019. Zaenkrat še ni znano, v kolikšni meri bo še neimenovani model temeljil na LiveWire prototipu.


Prvotni koncept za električni motor je imel premalo dosega

LiveWire je bil sicer že ob predstavitvi deležen veliko pozornosti. S svojim sodobnim dizajnom in trifaznim indukcijskim 55 kW elektromotorjem je prototip očaral marsikoga. Tudi hitrost ni bila problem; LiveWire je do 60 mph pospešil v 4 sekundah. Za primerjavo: Zerov SR isti pospešek doseže v 3,3 sekundah, Ducati Monster 1200 pa v malo manj kot treh.

A zaradi premajhnega dosega (100 km) LiveWire ni nikoli prišel na trg. Doseg novega modela naj bi presegel mejo 160 km.

Ali so električni motorji rešitev?

Zanimanje za motocikle je v zadnjem času sicer vpadlo, kar se pozna tudi Harley-Davidsonu, kjer je prodaja v letu 2017 padla za 6,7 %. Trend bi se lahko nadaljeval tudi v naslednja leta, zato podjetje upa, da bo z razvojem električnih motornih koles ponovno utrdilo svojo pozicijo na trgu. V naslednjih letih nameravajo v električne motorje investirali med 25 do 50 milijonov dolarjev letno.

Ali je investicija v elektrifikacijo modelov pravi odgovor, bo pokazal čas. Poročila TechNavio iz 2016 jim sicer napovedujejo svetlo prihodnost; do 2020 naj bi trg električnih motorjev zrasel za kar 45 %.

Ne brez konkurence

Nekatera mlajša podjetja, kot sta Zero Motorcyles ter Brammo, že dobro poslujejo z električnimi motocikli. Tudi BMW v Evropi že kar nekaj časa prodaja svoj električni C Evolution Scooter za okoli 15 tisoč evrov.

Ob razkritju načrtov za produkcijo električnih motociklov je Harley-Davidson oznanil tudi zaprtje sestavljalne linije v Missouriju ter posledično ukinitev okoli 800 delovnih mest. Delo bo prevzela tovarna v Pensilvaniji, kjer bodo zaposlili 260 novih delavcev.

 

Viri: