Skuterji – spoznaj prednosti in slabosti manjših motorjev! - E-vozila

Skuterji – spoznaj prednosti in slabosti manjših motorjev!

Ali ste pri iskanju prostega parkirišča v mestu kdaj pomislili na to, kako se temu najbolj preprosto izogniti? Odgovor so skuterji, ki so v toplih mesecih v mestnih središčih izjemno priljubljeni, mnogi pa se z njimi vozijo na delo zato, da bi prihranili tudi nekaj denarja za bencin.


Skuterji – vedno bolj priljubljeno prevozno sredstvo na naših ulicah

Skuterji so priljubljena prevozna sredstva, ki se na naših ulicah pojavijo predvsem v toplejših mesecih leta. Toda, ali ste se kdaj sploh vprašali, kaj sploh so skuterji?

Skuterji so pogovorni izraz za mopede, manjše motorje z manjšimi kolesi, ki izstopajo predvsem po svoji značilni kompaktni obliki. Ta omogoča predvsem udobnejšo vožnjo, enostavno uporabo in veliko shranjevalnega prostora, zato so idealni za vožnjo po mestu in premagovanje krajših razdalj.

Na skuterju lahko udobno sedita dve osebi, izbirate pa lahko med dvotaktnimi ali štiritaktnimi motorji, ki se lahko hladijo zračno ali vodno. Njihov vžig je avtomatski, prav tako pa tudi menjalnik.

Čeprav so si skuterji med seboj zelo podobni, pa obstajajo med njimi določene razlike. Glede na njihovo prostornino motorja jih uvrščamo v različne kategorije, in sicer:

 • Skuterji s prostornino motorja 50 ccm, ki so nekoliko manjši, manj zmogljivi in dosežejo največjo hitrost 25 km/h oziroma 45 km/h brez blokade motorja.
 • Skuterji s prostornino motorja 125 ccm, ki so nekoliko večji, in bolj zmogljivi, zato dosežejo tudi večje hitrosti od 45 km/h.

Posebna in vedno bolj priljubljena kategorija skuterjev so električni skuterji, ki za svoj pogon uporablja električni motor. Zanje velja, da so tišji in enostavni za vzdrževanje.

V čem se skuterji razlikujejo od ostalih motorjev

Le malokdo izmed nas na mestnih ulicah ne prepozna skuterja. Ta se od ostalih motorjev loči tako v velikosti kot v dizajnu, poleg tega pa lahko opazimo še veliko drugih razlik:

 • Za razliko od ostalih motorjev, so skuterji namenjeni predvsem mestni vožnji, zato so veliko bolj udobni, saj je položaj vožnje na njih bolj pokončen.
 • Če ste željni hitrosti in adrenalina, je s skuterjem zagotovo ne boste deležni in si morate namesto tega umisliti raje enega od zmogljivejših motorjev. Za skuterje je namreč značilno, da so zelo vodljivi in ne prehitri – tisti z blokado motorja ne dosegajo več kot 25 km/h, sicer pa je največja hitrost 45 km/h.
 • Skuterji so od ostalih motorjev veliko lažji, zato je manevriranje z njimi zelo enostavno, kar je ključnega pomena za vožnjo po ozkih mestnih ulicah, kjer je veliko prometa, semaforjev in ostalih udeležencev v prometu.
 • Za skuterje, katerih hitrost ne presega 25 km/h velja, da zanje ne potrebujete posebnega izpita. Dovolj je že opravljen izpit za kolo, vozi pa ga lahko vsakdo, ki je dopolnil 12 let.
 • Vozniki skuterjev se lahko vozijo po kolesarskih površinah, če pa teh ni, morajo uporabljati desni rob cestišča, pri čemer je čelada za skuter obvezen del njihove opreme.

Glavne prednosti skuterjev

Priljubljenost skuterjev v zadnjih letih vedno bolj narašča. Glavni razlog za to so številne njihove prednosti, zaradi katerih so se izkazali za odlično prevozno sredstvo. Pa si poglejmo, kater so to.

 • S kuterji boste prihranili tudi na bencinu

Skuterji so zasnovani za mestno vožnjo, zato so njihovi motorji izjemno ekonomični. O tem se lahko hitro prepričate na podlagi podatkov o porabi bencina, ki je izjemno majhna. Če pa ste tudi okoljsko osveščeni, lahko izbirate tudi med električnimi modeli.

 • Skuterji so hitri in lahko vodljivi

Zaradi svoje kompaktne oblike in majhnosti, se boste s skuterji zelo enostavno prebijali skozi največje prometne konice. Kjer pa so na voljo kolesarske površine, jih prav tako lahko izkoristite za hitrejše in brezskrbnejše premikanje po mestu.

 • S skuterji se boste izognili vsakodnevnemu iskanju parkirišč

če ste eden izmed tistih, ki jih vsakodnevno iskanje parkirišč že močno utruja, je skuter zagotovo najboljša izbira. Ker so majhni, jih lahko parkirate podobno kot kolo, ali izberete enega od označenih mest za motorje.

 • Skuterji vam omogočajo veliko shranjevalnega prostora

Ker so skuterji nekakšni mestni motorji, je popolnoma logično, da nam ponujajo veliko shranjevalnega prostora, ki se nahaja pod njihovim sedežem. Zato so skrbi o tem, kam boste shranili svojo torbico z njimi popolnoma odveč.

 • Na skuterjih je vožnja udobna

Kot smo že večkrat omenili, imajo skuterji svojo značilno obliko, zaradi česar je položaj med vožnjo bolj pokončen, z njimi pa se lahko brez težav vozite tudi v krilu.

Skuterji imajo tudi nekaj slabosti

Kot pri mnogih drugih stvareh, pa imajo tudi skuterji svoje slabosti. Na srečo pa je teh zelo malo, zato smo prepričani, da vas ne bodo odvrnile od nakupa. Ena glavnih slabosti je ta, da lahko skuterje uporabljate le v lepem in toplejšem vremenu. V primeru nizkih temperatur, dežja ali celo snega, je bolje, da jih pospravite v garažo.

Ni odveč  poudariti, da so skuterji danes zelo privlačnega dizajna in atraktivnih barv. Proizvajalci kar tekmujejo med seboj, kdo bo na trg postavil najudobnejšega in najatraktivnejšega. Ker pa je ponudba v moto shop trgovinah izjemno pestra, smo prepričani, da boste hitro našli sebi najbolj všečni model skuterja.