SUV na vodikove gorivne celice - E-vozila

SUV na vodikove gorivne celice

Avtomobilski proizvajalci zaradi vse strožjih emisijskih standardov in prehoda na okolju prijaznejši pogon vlagajo veliko sredstev v razvoj alternativam fosilnih goriv. Večina se osredotoča na električni pogon, vendar vemo, da že sama proizvodnja baterij obremenjuje okolje. Pri Jaguar Land Roverju načrtujejo, da bodo njihov SUV poganjale vodikove gorivne celice.


Jaguar Land Rover bo prejel sredstva vlade Združenega kraljestva za razvoj prototipa z imenom ZEUS za vozila z nižjimi emisijami v urbanem okolju. To je del spodbujevalnega programa za avtomobilsko industrijo, ki se osredotoča na zeleno tehnologijo. Cilj projekta je SUV z vodikovimi gorivnimi celicami in Jaguar Land Rover atributi kot so velik doseg, hitro polnjenje, možnost vleke ter terenske in nizkotemperaturne zmogljivosti. To je sicer eden izmed desetih projektov proizvajalcev avtomobilov, ki jih bo sofinancirala vlada na Otoku.

Zaenkrat je še nejasno, če bo ZEUS vodil do proizvodnje vozila na gorivne celice, saj pri britanskem proizvajalcu še niso izdelovali takšnih vozil. Ta projekt bi lahko vplival na proizvodnjo električno gnanih Jaguarjev in Land Roverjev. Poleg tega Jaguar Land Rover sodeluje pri razvoju platforme za urbano mobilnost v okviru matičnega podjetja Tata. Z Jaguar Land Roverjem sodeluje tudi BMW. Nemški proizvajalec se je lani dogovoril o skupnem razvoju pogonskih komponent za električna vozila. Medtem se nadaljuje razvoj na limuzini nove generacije Jaguar XJ, ki naj bi z električnim pogonskim sklopom na trg prišel prihodnje leto.

 

Povzeto po: Green Car Reports

J. R.