Lucid Motors predstavlja model Air - E-vozila

Lucid Motors predstavlja model Air

Leta 2016 je EV startup Lucid Motors prvič razkril zgodnjo različico svoje luksuzne limuzine Air s 1000 konjskimi močmi.

Lucid je zdaj pripravljen predstaviti produkcijsko različico vozila. Možno je, da bo predstavitev potekala na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku, ki se začne 8. aprila.


Skupaj z razkritjem bo Lucid potrdil tudi končne proizvodne specifikacije, razpoložljive konfiguracije in ceno. Lucid je leta 2017 rekel, da se bo začetna različica Air s 400 KM začela s samo 60.000 dolarji. Možno je, da so se načrti podjetja od takrat spremenili.

Proizvodnja vozila se bo predvidoma začela v tovarni, ki se gradi v Casa Grande v Arizoni, konec leta 2020, Lucid pa trenutno sprejema 1.000 dolarjev za rezervacijo oziroma prednaročila luksuzne limuzine.

Air je po velikosti podoben BMW-ju 5 serije, čeprav bi moral imeti zaradi pametne razporeditve notranji prostor bližje tistemu v seriji 7. Očitna tekmeca sta Tesla Model S in Porsche Taycan, a več uveljavljenih proizvajalcev avtomobilov bo tudi v naslednjih 12–24 mesecih uvedlo alternative. Mednje spadata prenovljeni Jaguar XJ ter novi Mercedes-Benz EQS in Audi E-Tron GT.

Načrti za predstavitev vozila so bili v teku že leta 2018, vendar je projekt zamujal zaradi pomanjkanja sredstev. Lucid je bil leta 2019 končno rešen, potem ko se je vlada Savdske Arabije odločila za nakup lastniškega deleža v podjetju, vrednega kar milijardo dolarjev. Drugi ključni vlagatelji so Peking Auto in Tsing Capital.

 

Vir: motorauthority.com