Renaultov Zoe 2018 bo dobil močnejši motor - E-vozila

Renaultov Zoe 2018 bo dobil močnejši motor

Renault Zoe 2018
Vir: Renault

Da je Zoe eden bolj popularnih električnih modelov v Evropi, ni skrivnost.

Lani je ponovno osvojil naslov najbolje prodajanega evropskega električnega vozila. Lahko se zgodi, da bo Zoe 2018 pritegnil še večjo pozornost – dobil bo namreč močnejši motor kot njegovi predhodniki.


Novi motor R110 za Zoe 2018

Električni motor R110, razvit v dveh letih v Franciji, bo dosegel do 300 km, kar je celo več kot premore 2018 Nissan Leaf. Z 80 kw je R110 za 12 kW močnejši od svojega predhodnika R90 in omogoča hitrejše pospeške, ne da bi pridobil na teži ali volumnu. Motorju je priložen 22 kW polnilni kabel, zaenkrat pa še ni znano, ali bo motor podpiral tudi hitrejše CCS polnjenje.

Renault Zoe motor R110
Vir: Renault

»Zahvaljujoč večji moči, je Zoe odzivnejši in vsestransko uporaben pri vožnjah izven mesta,« pravi Elisabeth Deval, pomočnica direktorja Zoe programa. Zoe bo, po njenih besedah, voznikom omogočal največji domet med velikoserijskimi električnimi vozili.

Android Auto-enabled R-LINK Evolution je zdaj na voljo tudi za Zoe. Novi model bo namreč podpiral predvajanje Androidovih aplikacij za vožnjo (Waze, Deezer, Spotify, tuneIn, Skype, Audible …) in naredil potovanje še bolj zabavno.

Renault Zoe 2018 multimedijski zaslon
Vir: Renault

Sedaj z WLTP certifikatom

R110 je prvi Renaultov motor, ki je v postopku pridobivanja WLTP certifikata. Novi WLTP, ki bo počasi zamenjal NEDC, je strožji in boljše posnema realne pogoje vožnje ter merjenje dometa baterije električnih vozil. Testiranje za WLTP poteka v več fazah, vključuje pa tudi merjenje z dinamometrom ter teste pri višjih hitrostih in močnejših pospeških. Razpon za pridobivanje certifikata je nižji kot poprej in bolj skladen s podatki iz prakse.

Zoe 2018 bo na voljo v novi temni kovinski barvi, imenovani Blueberry Purple (borovničevo vijolična). V Franciji ga bo moč naročiti marca 2018. Motor R110 pa bo morda postal nov motor tudi drugih Renaultovih vozil.

Zoe ostaja eden bolj iskanih modelov na trgu

Priljubljenost Zoeja potrjujejo tudi številke:

  • Zoe je že tretjič zapored osvojil naslov najbolje prodajanega električnega avtomobila v Evropi.
  • Skoraj 100 000 Zoe modelov je bilo narejenih v francoski Flins tovarni in prodanih po celem svetu.
  • Prodaja Zoejev vsako leto naraste.
  • V letu 2017 so prodali za 44 % več Zoejev kot leto poprej.

 

Viri: