Pipistrel za Uber razvija zračne električne »taksije« - E-vozila

Pipistrel za Uber razvija zračne električne »taksije«

Električna letala Pipistrel eVol
Vir: Pipistrel

Pipistrel, vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem, ponovno pripravlja nekaj posebnega.

Tokratni cilj? Električna letala za mestni promet. Koncept je ustanovitelj in direktor Pipistrela Ivo Boscarol predstavil na Uberjevi konferenci v Los Angelesu.


Električna letala eVol

Takoimenovani Pipistrel eVol je plod Uberjeve pobude, da v številna velemesta po svetu vključi uporabo majhnih, električnih letal za namene mestnega prometa. Letala bodo za vzletanje in krmiljenje uporabljala namenski pogon. Naenkrat pa bodo lahko prevažala od dva do šest potnikov.

Pipistrel bo za Uber razvil zračna električna plovila VTOL (Vertical Take Off and Landing) z navpičnim vzletanjem in pristajanjem. A v podjetju nikakor ne nameravajo ponovno izumiti helikopterjev. Letalniki Pipistrel eVol z novim navpičnim vzletnim sistemom bodo višji, bolj dostopni, varni in okolju prijazni. Integrirani vertikalni dvižni sistem in aerodinamična krila plovilom omogočata, da prilagodijo hitrost vožnje tudi pri visokih pospeških. Uporaba teh električnih letalnikov bo zmanjšala obratovalne stroške in ponudila boljšo uporabniško izkušnjo.

Boscarol je že lani kot govornik na dogodku Uber Elevate v Dallasu predstavil svojo vizijo prihodnosti, ki sloni na zračni mobilnosti v večjih mestih. Pipistrel eVol, ki je zasnovan za široko uporabo, je gotovo velik korak k uresničitvi te vizije.

Pri razvoju bodo sodelovali z Elanom

»V čast nam je, da bomo lahko sodelovali s podjetjem, ki bo preneslo svojih več kot 50 let izkušenj na področju dela z naprednimi kompozitnimi materiali v projekt Uber eVTOL. Elanova sposobnost razvijanja ultralahkih in super močnih kompozitnih materialov bo prispevala k daljšemu času letenja in večjim dovoljenim obremenitvam ter s tem izboljšala celotno izkušnjo vseh vpletenih,« je o sodelovanju z Elanom povedal Boscarol.

Leteli bomo lahko že leta 2025

Letalnike bodo javno predstavili na svetovni razstavi Expo v Dubaju leta 2021. Prvi demonstracijski poleti naj bi se zgodili že do leta poprej. Po napovedih Pipistrela bodo po predstavitvi leto dni porabili za testiranje, nadaljnja tri leta pa za certificiranja. Mesta, ki so že podpisala pogodbe z Uberjem, morajo v tem času pripraviti pristajalne ploščadi, visokonapetostne električne vode ter ustrezno infrastrukturo. Predvidoma bodo prva električna plovila dobila čez sedem let.

»V prihodnosti bo z novo industrijo prišlo tudi to: nova letala, ki bodo dovolj poceni, da si jih bo lahko privoščil vsakdo,” je še dodal Boscarol.

Se tudi vi že veselite letenja v službo in po drugih opravkih?

 

Viri: