Prvi popolnoma električni "papa mobil" - E-vozila

Prvi popolnoma električni “papa mobil”

Papež Frančišek je v preteklem letu dobil prav posebno darilo. Toyota je papežu podarila Toyoto Mirai, katero poganjajo vodikove gorivne celice. Vozilo so prilagodili potrebam vodje katoliške Cerkve. Ustanovitelj proizvajalca avtomobilov Fisker pa je pred dnevi zatrdil, da bo njihov popolnoma električni “SUV” obogatil papežev vozni park.


Ustanovitelj Henry Fisker naj bi med četrtkovim obiskom v Vatikanu predstavil svojo vizijo transporta brez emisij. Ta temelji na prihajajočem električnem športnem terencu (“SUV”) Fisker Ocean. Henryja je navdihnila papeževa skrb za okolje in vpliv podnebnih sprememb. Po meri narejen Fisker Popemobile bo imel stekleno kupolo, ki bo papežu Frančišku omogočala, da bo pozdravil vernike. Notranjost bo v skladu s prihajajočim športnim terencem Ocean, ki vključuje preproge iz recikliranih plastenk. Fisker trdi, da bo njihov model Ocean najbolj trajnostno transportno vozilo na svetu.

To bo prvi povsem električni papeški prevoz. Čeprav je prvo s kupolo, ni čisto prvo električno vozilo. Opel je papežu leta 2017 dostavil Ampero-e, Renault pa je leta 2012 papežu Benediktu namenil brezplačen električni Renault Kangoo. Papež Benedikt, ki so ga nekateri v Vatikanu imenovali “zeleni papež”, je bil navdušenec nad električnimi avtomobili. Lahko bi rekli, da ima podobno mnenje o mobilnosti tudi njegov naslednik.

 

Povzeto po: GreenCarReports