Novo večnamensko dirkališče v Sloveniji? - E-vozila

Novo večnamensko dirkališče v Sloveniji?

Vse države, ki mejijo na Slovenijo, imajo spodobna dirkališča. Ob njih je prisotna infrastruktura, ki obiskovalcu ponudi celovito izkušnjo. Morda je čas, da nekaj na prepoznavnosti avto-moto športa naredi tudi Slovenija.


Več ljubiteljev avto-moto športa je na vlado naslovilo predlog za prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji. Pri tem so izpostavili uspehe dirkališč v bližnjih državah (Navak v Srbiji, Euroring na Madžarskem in Salzburgring). Poudarjajo, da ima avto-moto šport velik potencial. Sem spadajo avtomobili, motorji, go-karti, starodobniki itd.

Organizacija dogodkov na takem dirkališču bi dobro vplivala na razvoj lokalne kulinarike, turizma in prenočišč. Ob dirkališčih v drugih državah so prisotne najrazličnejše nastanitve – kampiranje, glamping, hoteli in velnes. Predlagatelji vidijo smisel v postavitvi srednje velikega 4 km dolgega dirkališča, ki bi bilo vsestransko – primerno za vse vrste vozil. Tu bi lahko na svoj račun prišla podjetja s področja avtomobilske industrije (npr.: Akrapovič) ter na dirkališču organizirala testiranja in predstavitve novih produktov.

Pobudniki predloga menijo, da bi bila primerna lokacija v Prekmurju, morda v bližini paviljona Expano. Zaradi bližine hrvaške, avstrijske in madžarske meje bi dirkališče lahko privabilo številne tujce, s tem bi se pospešil razvoj lokalnih podjetnikov. Predlagatelji so šli še korak dlje in izrisali primer proge v bližini paviljona Expano ob Soboškem jezeru.