Nov požar Teslinega avtomobila - E-vozila

Nov požar Teslinega avtomobila

Skoraj svež iz tovarne Tesla model S Plaid se je vnel, voznik pa je komaj pobegnil, preden se je vozilo v okolici Filadelfije za približno tri ure spremenilo v ognjeno kroglo.


Električni avtomobil je pred dnevi zagorel v kraju Haverford v Pensilvaniji. Do požara je prišlo okoli 21. ure po lokalnem času, so sporočili iz prostovoljne gasilske enote Gladwyne. Tamkajšnji gasilci so se s požarom borili približno tri ure. Na srečo sta bili posadki obeh sodelujočih gasilskih vozil udeleženi v posebnem Teslinem usposabljanju. Na podlagi tega so namestili vodne linije za gašenje požara, s katerimi so vozilo hladili skoraj 90 minut.

Ni znano, kako pogosto potekajo usposabljanja za gašenja električnih vozil Tesla in kako pogosto jo morajo gasilci uporabljati, vendar obstoj edinstvene tehnike za gašenje Teslinih vozil nakazuje na to, da je problem bolj razširjen, kot bi si podjetje Elona Muska želelo, da bi vozniki verjeli. Voznik gorečega vozila je najel odvetnika, ta pa je dejal, da je njegova stranka le po čudežu ušla smrti. Voznik naj bi bil nekako sposoben priti skozi vrata, avto pa se je kmalu po njegovem izstopu spremenil v ognjeno kroglo. Po odvetnikovih besedah voznik vztraja, da ni storil ničesar, da bi zagorel avtomobil, ki ga je prejel le pred dnevi.

Do požara naj bi prišlo povsem spontano. Voznik je najprej opazil dim, nato ogenj, po nekaj težavah pa se je rešil iz vozila in pustil, da se je model S sam gibal naprej po ulici. Glavni gasilski častnik je potrdil, da električni avtomobil ni bil brez voznika v trenutku, ko je zagorel. Klic v sili je izvedel prebivalec soseske, ki je videl Teslo, ki je eksplodirala pred njegovo hišo po tem, ko jo je voznik zapustil. Najdražji Teslin avtomobil, ki stane 130.000 dolarjev, je naprodaj le nekaj tednov. Državna uprava za varnost v cestnem prometu incident proučuje in ugotavlja, ali je v zasnovi modela kakšna nevarna napaka. V primeru, da obstaja tveganje za varnost, bodo po potrebi ukrepali.

 

Povzeto po RT