Največja plavajoča vetrna elektrarna na svetu - E-vozila

Največja plavajoča vetrna elektrarna na svetu

Na vetrni elektrarni Kincardine ob obali Aberdeena na Škotskem so namestili zadnjo, peto plavajočo vetrno turbino. S tem Kincardine postaja največja plavajoča vetrna elektrarna na svetu.


Podjetje Connector Technology First Subsea je sporočilo, da so priključili še zadnjo 9,5 MW vetrno turbino Vestas. First Subsea bo kasneje poleti pomagal pri povezavi kabelskega zaščitnega sistema za dinamične kable. Ko se bo zagnal, bo projekt 50 MW Kincardine, ki ga je razvilo podjetje Cobra s sedežem v Madridu, največja plavajoča vetrna elektrarna na morju na svetu s šestimi turbinami približno 14 km od obale. Sestavljen je iz turbine Vestas z močjo 2 MW in petih turbin Vestas z močjo 9,5 MW. Premer rotorjev večjih vetrnic znaša 164 m. Kincardine bo letno proizvedel do 218 GWh električne energije, kar bo zadostovalo za napajanje okoli 55.000 gospodinjstev na Škotskem.

Močnejše vetrne turbine so nameščene na temelje trikotne oblike. Vsak del temelja je na globini 60-80 metrov privezan prek štirih priveznih linij. Elektrika iz vseh turbin bo prenesena preko 30 km 33 kV kablov. Platforma vsake vetrnice tehta približno 3.000 ton. Gre za zelo obsežen projekt v okviru katerega je bilo porabljenih več kot milijon delovnih ur in več kot 15.000 ton jekla.

 

Povzeto po Electrek