Tesla spet viša ceno osnovnega modela Y - E-vozila

Tesla spet viša ceno osnovnega modela Y

Tesla je v zadnjih mesecih večkrat prilagajala cene v svoji ponudbi, zdaj pa model Y beleži še en manjši dvig cene.


Februarja je Tesla nekoliko spremenila cene modelov 3 in Y – večinoma so se znižale, v marcu pa je sledilo višanje cene modela 3. V naslednjem mesecu je avtomobilski proizvajalec spet zvišal cene prej omenjenih modelov. Sledila sta še dva zvišanja cene. Sama po sebi so povišanja cen majhna, vendar se hitro seštevajo in v kombinaciji pridemo do bistveno večjih cen.

Cene modela 3 so se v zadnjem času ustalile, model Y pa postaja vse dražji. V začetku junija se je cena modela Y Long Range povišala za 500 dolarjev, kmalu pa je v okviru posodobitve spletnega konfiguratorja sledila še ena podražitev na 52.990 $. Tudi to je sicer bila podražitev le za 500 $, vendar so se cene električnega SUV-ja pred meseci začele pri 50.000 $. S temi majhnimi in pogostejšimi podražitvami se je cena znatno povečala. Generalni direktor Elon Musk je pred kratkim pojasnil, da so zvišanja cen posledica “velikega pritiska na dobaviteljsko verigo v celotni industrijski panogi.”

V zadnjih mesecih je svetovno pomanjkanje čipov močno prizadelo avtomobilsko industrijo. Številni drugi dejavniki povzročajo splošno povišanje cen v številnih panogah zgolj zaradi povečanih stroškov prevoza in Tesla ni izjema. Zaradi velikega povpraševanja ima Tesla dovolj potencialnih kupcev, na katere želi prenesti povečanje stroškov. Svoje zmogljivosti v drugem četrtletju so razprodali že maja. Zdaj delajo na tem, da bodo dostavili vsa naročena vozila. Nova naročila modela Y v ZDA bodo dostavljena v septembru.

 

 

Povzeto po Electrek