Mercedes potrdil nov električni SUV model EQB - E-vozila

Mercedes potrdil nov električni SUV model EQB

Vodstvo podjetja Daimler je potrdilo nove modele na avtomobilskih razstavah v New Yorku in Šanghaju. Mercedes-Benz bo leta 2021 predstavil nov kompaktni SUV GLB in ga obenem pretvoril v popolnoma električni avtomobil, imenovan EQB.  Proizvajalec avtomobilov je predstavil tudi posebno izdajo EQC.


Oba direktorja Daimlerja Dieter Zetsche in člana uprave Britt Seeger, odgovorna za prodajo Mercedes-Benza, sta potrdila razporeditev EQB za leto 2021, poročajo ameriški mediji. Slike, objavljene pred dvema tednoma, so že predlagale elektrifikacijo kompaktnega SUV GLB, ki je osnova za EQB.

Mercedes-Benz je na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku predstavil tudi omejeno izdajo EQC. Električni Mercedes naj bi bil kmalu na voljo v zahodni Evropi.

Standardni EQC, ki Mercedes pravi, da je že razprodan, še preden je prispel na trg, ne bo viden do konca tega leta. Medtem ko je Daimler določil dobavo, ki se bo začela junija letos, bo avto prejelo samo nekaj »VIP strank«. Vsi drugi lahko počakajo, ker trgovci ne bodo prejeli električnega SUV-ja, pred novembrom. Električno vozilo bo stalo vsaj 70.000 evrov.

Za proizvodnjo je Mercedes določil obrat v Bremnu, kjer izdelujejo tudi razred C in GLC. Poleg tega se skupno podjetje Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) pripravlja na začetek proizvodnje EQC na Kitajskem. Proizvodnja vozila se bo odprla tudi v mestih Rastatt in Sindelfingen v Nemčiji ter Tuscaloosa v ZDA.

Do leta 2022 namerava Mercedes ponuditi več kot deset popolnoma električnih modelov v več segmentih vozil in računajo, da bodo električni avtomobili do leta 2025 znašali od 15 do 25% prihodkov.