Kia Sorento prihaja v Evropo - E-vozila

Kia Sorento prihaja v Evropo

Križanec Kia Sorento bo na voljo tudi kot priključni hibrid. Kia je pred nekaj dnevi naznanila podrobnosti modelov, ki prihajajo na evropski trg, vendar pri južnokorejskem proizvajalcu niso povedali, ali bo priključni hibrid Sorento na voljo tudi v ZDA.


Pogonski sklop je sestavljen iz 1,6-litrskega turbo bencinskega motorja in 6-stopenjskega avtomatskega menjalnika, ki deluje v kombinaciji z enim samim elektromotorjem in 13,8 kWh baterijo. Pri Kii so za skupno sistemsko moč navedli 261 KM (194,6 kW), navor naj bi znašal 350 Nm. S tem bo priključni hibrid najzmogljivejši model Sorento, ki bo v Evropi naprodaj v začetku prihodnjega leta. Štirikolesni pogon je serijski, rotor elektromotorja pa ima nov dvostopenjski postopek laminiranja, s čimer zmanjšuje hrup in tresljaje. Sorento je prvi model Kia, pri katerem ima baterija neodvisni sistem vodnega hlajenja. V času objave sicer pri Kii niso razpolagali s podatki o električnem dosegu ali izkoristku.

Na splošno je priključni hibrid Sorento zelo podoben priključnemu hibridu Hyundai Santa Fe, kar ni presenetljivo, saj je souporaba pogonskih sklopov med tema blagovnima znamkama pogosta. Lahko se zgodi, da bosta ta modela skupaj nastopila na ameriški trg, saj bi tako lažje prejela odobritve regulatorjev. Ker pri Hyundaiju ni na voljo priključnega hibrida modela Sonata, imajo prostor za priključni hibrid SUV. To je spodbudilo razvoj Sonate, primer tega je solarna streha. Kia je pred dnevi zavrnila govorice o posebnih ameriških tržnih načrtih za model Sorento. Kljub temu so dejali, da bodo do leta 2021 predstavili še en priključni hibrid in električno vozilo s 300-kilometrskim dosegom in hitrim polnjenjem.

 

Povzeto po: Green Car Reports

J. R.