Izdelava električnih vozil bo še dražja - E-vozila

Izdelava električnih vozil bo še dražja

Izdelava električnih vozil bo kljub cenejšim baterijam še vedno dražja, navaja študija Financial Times.


Medtem ko se bodo skupni proizvodni stroški kompaktnega električnega avtomobila do leta 2030 znižali za več kot petino, na 16.000 EUR (19.000 USD), bo to po podatkih svetovalnega podjetja Oliver Wyman za 9% višje od primerljivih avtomobilov na bencin ali dizelsko gorivo.

“Stroški proizvodnje avtomobilov z notranjim zgorevanjem naj ne bi močno upadli, a avtomobili postajajo dražji, saj kupci zahtevajo razkošno notranjost in bolj trajnostno pridobljene materiale,” je za Financial dejal Simon Schnurrer, avtomobilski partner pri Oliverju Wymanu. To potencialno pušča več prostora za dobiček, saj proizvajalci avtomobilov zaračunavajo več za funkcije po naročilu, ki navadno ne ne stanejo veliko več.

Napovedi, kdaj se bodo električni avtomobili po ceni ujemali z modeli z notranjim zgorevanjem, ne manjka. Podjetje Wood Mackenie je prejšnji mesec dejalo, da čeprav je pandemija uvedbo EV odvzela, bo cilj 100 dolarjev na kilovatno uro.

Bloomberg New Energy Finance je predlagal, da bodo električna vozila stala manj kot primerljivo vozilo z notranjim zgorevanjem – za izdelavo in nakup – do sredine leta 2020.

Čeprav bi lahko v Evropi električna vozila dosegla primerljive cene z bencinskimi in dizelskimi vozili, bi lahko majhni avtomobili postali manj dostopni za tiste na drugih svetovnih trgih, razen če proizvajalci avtomobilov ne bodo našli načina za nadaljevanje zniževanja stroškov v svoji dobavni verigi in proizvodnih metodah.

Vir: Green Car Reports