Kalifornija bo do leta 2035 prepovedala prodajo bencinskih vozil - E-vozila

Kalifornija bo do leta 2035 prepovedala prodajo bencinskih vozil

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je v sredo zjutraj podpisal izvršno odredbo, ki bo do leta 2035 prepovedala prodajo novih avtomobilov na bencinski pogon. Cilj te poteze je izboljšati kakovost zraka v državi in državo odmakniti od odvisnosti fosilnih goriv.


Po navedbah Newsoma promet predstavlja 50% emisij toplogrednih plinov v Kaliforniji, 80% onesnaževanja, ki tvori smog, in 95% “strupenih dizelskih emisij”.

Na poti do teh ciljev bo morala država bistveno nadgraditi svoje omrežje. Letos poleti je državni operater omrežja zaradi izpadov električne energije razkril pomanjkanje ustreznih proizvodnih zmogljivosti pri vsakodnevnem prehodu s sončnih žarkov – kar je povzročilo uporabo dizelskih generatorjev za zapolnitev “vrzeli” v povpraševanju.

Če ne bo dodatne spodbude za predčasno upokojitev bencinskih vozil, bo kmalu po letu 2045 kalifornijska flota večinoma električna. Popolnoma električna vozila so leta 2018 v državi predstavljala manj kot 1% voznega parka. Glede na najnovejše podatke trgovske skupine Auto Alliance je imela Kalifornija približno 31,5 milijarde registriranih vozil, povprečna starost državnih vozil pa je 11,2 leta.

Izdelava električnih vozil bo še dražja

Stopnja prometa pa se pospešuje. Po podatkih Kalifornijskega združenja trgovcev z novimi avtomobili je bilo 5,1% registracij novih vozil leta 2019 popolnoma električnih, ta številka pa se je v prvi polovici leta 2020 povečala na 5,8%.

Kalifornija se je s takšno prepovedjo spogledovala vsaj do let 2017 in 2018, ko je prepoved bencinskih vozil do leta 2040 prišla do državnega zakonodajalca. Pred tem je vodja kalifornijskega odbora za zračne vire Mary Nichols leta 2015 dejala, da želi doseči skoraj vso prodajo brez emisij do leta 2030 in do leta 2050 popolnoma umakniti avtomobile z notranjim zgorevanjem.

Naročilo bi lahko imelo daljnosežne posledice tudi zunaj meja Kalifornije, saj 11 držav in okrožje Columbia trenutno sledi predpisom CARB ZEV, ki predpisujejo vtična vozila. Te države, ki se večinoma nahajajo na pacifiškem severozahodu in severovzhodu, bi lahko sledile zgledu Kalifornije.

Vir: Green Car Reports