Kako izgleda električni gasilski tovornjak? - E-vozila

Kako izgleda električni gasilski tovornjak?

Podjetje Volvo se je zavezalo k razvoju električnega pogona tovornjakov, vendar to ne pomeni samo električnih tovornjakov v logistiki. Kmalu se bodo začela testiranja električnih gasilskih tovornjakov na terenu.


Švedski proizvajalec avtomobilov in tovornjakov je zagotovil električni pogonski sklop za gasilsko vozilo, ki se bo kmalu začelo testirati v gasilskih enotah. Sprva bodo preizkusi potekali v Berlinu, Amsterdamu in Dubaju. Gasilsko vozilo s poimenovanjem Revolutionary Technology (RT) je izdelal svetovno znani avstrijski proizvajalec gasilske opreme Rosenbauer. Električni pogonski sklop vključuje elektromotor na vsaki osi in dovolj veliko kapaciteto baterije, ki bo gasilcem omogočala potovanje na kraj nesreče in nemoteno delovanje v času intervencije. Za primere dolgih voženj in dolgotrajne intervencije ima tovornjak vgrajen rezervni dizelski motor, s katerim se lahko razširi čas obratovanja vozila.

To gasilsko vozilo in revolucionarna tehnologija (RT) temeljita na Rosenbauerjevem konceptnem gasilskem tovornjaku (angl. “Concept Fire Truck”) iz leta 2016. Ne glede na to, da se večina osredotoča na električni pogon osebnih vozil, prihaja do razvoja tega tudi za intervencijska vozila. Tako je podjetje Tropos Motors letos predstavilo manjši gasilski električni tovornjak – z njim so želeli pokazati, da se lahko potrebe reševanja zadovoljijo z manjšim vozilom. Tu ne gre le za gasilska vozila, Nissan je v maju predstavil električnega rešilca, ki bo v uporabi v Tokiu. Pomena elektrifikacije vozil se zavedajo tudi nekateri politiki. Tako je župan New Yorka v februarju izdal nalog, v katerem je pozval, naj bodo vsa komunalna vozila električna do leta 2040.

 

Povzeto po: Green Car Reports

J. R.