Vodik iz obnovljivih virov kmalu konkurenčen? - E-vozila

Vodik iz obnovljivih virov kmalu konkurenčen?

Vodik iz obnovljivih virov bi lahko postal cenovno konkurenčen do leta 2030. Z nižjimi stroški izdelave bi lahko konkuriral pogonu na plin.


Napovedi strokovnjakov pravijo, da bo do leta 2030 proizvodnja vodika s “razcepitvijo” vode stroškovno konkurenčna trenutni metodi uporabe zemeljskega plina. Ta metoda se imenuje elektroliza – pridobivanje vodika in kisika iz vode s pomočjo električne energije. Trenutno obstajajo številni pilotski projekti, nekateri izmed njih imajo potencial in bi lahko postali komercialne metode za pridobivanje vodika. Stroški pridobivanja “zelenega” vodika so se od leta 2015 zmanjšali za 50 %, do leta 2025 se pričakuje dodaten padec za 30 %. K temu prispevata večje zanimanje in bolj standardizirana proizvodnja.

Ta pričakovanja so dobra novica za uporaba vodika iz obnovljivih virov. Iz junijskega poročila je razvidno, da bi vodik lahko dosegel enakovredno ceno z bencinom do leta 2025, vendar tu ni bil upoštevan strošek infrastrukture. Vodik kot gorivo za osebna vozila je bil v zadnjih letih v zaostanku, saj so številni avtomobilski proizvajalci (tudi Mercedes-Benz in General Motors) umaknili načrte, ki vključujejo vodikove gorivne celice. Kljub temu se ljudje dolgoročno sprašujejo, ali bo vodik v prihodnosti morda veljal za dopolnilno tehnologijo ali nadgradnjo za vozila na električni pogon, ko bodo fosilna goriva postala prepovedana ali predraga.

 

Povzeto po: Green Car Reports

J. R.