Električna kolesa: kaj, kdaj in kako? - E-vozila

Električna kolesa: kaj, kdaj in kako?

Električna kolesa so pravzaprav hibridi navadnih koles z električnimi motorji.

Motorji se pogosto nahajajo v zadnjem pestu ali mehanizmu gonilke. Poleg motorja imajo električna kolesa tudi nadzorno enoto, akumulatorje ter ročko za upravljanje hitrost. Za razliko od svojih klasičnih sorodnikov električna kolesa poleg pedaliranja omogočajo tudi električni pogon.


Kako delujejo?

Morda vas bo presenetilo, da je pri električnih kolesih še vedno potreben pritisk na pedala kljub električnem motorju. Le-ta kolesarju pomaga pri pogonu tako, da doda del svoje moči. Moč motorja je sicer odvisna od baterije, ki pa vpliva tudi na domet. Moč baterij za e-kolesa se ponavadi giblje med 300 in 550 Wh. Povprečen doseg je nekje do 150 km.

Hitrost polnjenja je odvisna od modela baterije.  Najhitrejše za maksimalno napolnjenost potrebujejo okoli 2 uri in pol, druge pa tudi do 5 ur. Polnilne enote nekaterih proizvajalcev omogočajo izbiranje med različnimi močmi polnjenja, kar podpira tudi hitro polnjenje do kapacitete 80 % v eni uri.

Upravljanje motorja omogoča kontrolna enota, ki prikazuje informacije, pomembne za vožnjo. Navadno je pritrjena na krmilu kolesa.

Cena

Zaenkrat v Sloveniji še ni prisotnih veliko električnih koles (leta 2016 jih je bilo prodanih okoli 500, lani nekoliko več), za kar je verjetno odgovorna tudi cena. Cenovno najugodnejša kolesa (med 400 in 600 evri) so običajno težka, z majhnim dometom in krajšo življenjsko dobo.

Kolesa do 1200 evrov so že bistveno učinkovitejša z večjim dometom ter dvakrat daljšo življenjsko dobo. Idealna so za vsakdanjo rabo.

Za kolesa znanih blagovnih znamk boste odšteli nekje do 2400 evrov. Ta kolesa imajo kvalitetnejšo opremo, prestave, zavore ter Li-ion baterije z najdaljšo življenjsko dobo. Poleg dobrega dizajna jih odlikuje tudi izpopolnjena pogonska tehnika ter regulacija načina vožnje. E-kolesa, ki stanejo več kot 2400 evrov, so predvsem polnovzmetena ter tehnično dovršena kolesa za cross vožnjo. Odlikuje jih tako dizajn kot zgodba.

Zakaj uporabljati električna kolesa?

E-kolesa so sicer odlično glavno sredstvo za prevoz, saj združujejo tako dobre lastnosti vožnje z avtomobili (enostavno, brez napora), kot prednosti uporabe klasičnih koles (rekreacija, lažje parkiranje, praktičnost). E-kolesa vam močno olajšajo vožnjo, pomagajo pri kolesarjenju v klanec ter na daljše razdalje, zato so odlična rešitev za vse z zdravstvenimi težavami ali pa preprosto željo po nečem drugačnem.

 

Viri: