IONITY bo zgradil ultra hitre polnilne postaje v Evropski uniji - E-vozila

IONITY bo zgradil ultra hitre polnilne postaje v Evropski uniji

Najpomembnejše avtocestne poti, bodo pokrite s polnilniki moči 350 kW, ki bodo del IONITY omrežja.

IONITY je z veseljem sporočil, da je dobil financiranje EUROP-E iz Evropske unije za vseevropsko infrastrukturo električnih vozil v 13 državah (od Poljske do Portugalske in od Švedske do Italije).


Glede na sporočilo za javnost bo v trinajstih državah članicah EU do konca leta nameščenih približno 340 ultra hitrih polnilnikov (po 350 kW) v skupni vrednosti 195,5 milijona EUR, od tega bodo dobili 39,1 milijona EUR od EU (največji infrastrukturni projekt za polnjenje vozil, ki ga je sofinancirala EU).

“Ta projekt se bo osredotočil na celovito vseevropsko pokritost vseh 9 koridorjev osrednjega omrežja TEN-T in osrednjega omrežja ter bo postavil postaje tudi na oddaljenih lokacijah ali regijah, kjer je število električnih vozil še vedno nizko, kar ustvarja nediskriminatorno in interoperabilno omrežje . “

Povprečni strošek posameznega stojala za polnjenje 350 kW je bil ocenjen na 575.000 EUR ali 1.640 EUR na kW.

Omrežje je trenutno sestavljeno iz 87 polnilnih postaj in še 45 jih v izgradnji. Skupno jih je treba namestiti več kot 400 (verjetno vključno s postajami EUROP-E).

IONITY je skupen podvig  BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company in skupine Volkswagen z Audijem in Porschejem.

“Trenutno je že vzpostavljenih in delujočih 38 postaj HP EUROP-E HPC z dodatnimi 32 postajami, ki so že v napredni fazi gradnje in bodo začele delovati v naslednjih nekaj mesecih.”

Projekt EUROP-E se sofinancira iz instrumenta za povezovanje Evrope Evropske unije. Evropska komisija je ta projekt izbrala s kombinacijo klicev, ki združuje različne finančne instrumente. Ta projekt ima skupno naložbo v višini 195,5 milijona EUR, vključno s 39,1 milijona EUR sofinanciranja EU. Z nedavnim podpisom posojilne pogodbe je bila finančna podpora za projekt zaključena in začela se je hitra širitev omrežja. ”

Na spodnji povezavi,  si lahko pogledate več o projektu, in na zemljevidu preverite kje se nahajajo polnilne postaje, ki so že operativne in kje so še v fazi izgradbe.

https://ionity.eu/