Baterije za električne avtomobile, ki se napolnijo v nekaj sekundah - sanje ali resničnost? - E-vozila

Baterije za električne avtomobile, ki se napolnijo v nekaj sekundah – sanje ali resničnost?

Ekipa škotskih znanstvenikov razvija baterije za električne avtomobile, ki se napolnijo, kot bi mignil.

Baterije zaenkrat o(b)stajajo še kot prototip. A če znanstvenikom uspe realizirati idejo, lahko pričakujemo revolucijo v električni vožnji. Projekt podpira Univerza v Glasgowu, evropski raziskovalni center ter britanski raziskovalni svet EPSRC.


Kako delujejo?

Tehnologija za delovanje uporablja nano molekule, ki lahko shranijo električno energijo ali vodik v plinastem stanju. Zaradi dualne narave molekul lahko baterijski sistem glede na zahteve voznika energijo sprosti v obliki elektrike ali vodika, kar pomeni, da je izjemno fleksibilen. Baterije se lahko napolnijo v parih trenutkih. Z njihovo uporabo bi lahko odpravili eno največjih ovir električne vožnje –  počasno polnjenje.

Način polnjenja je pravzaprav podoben kot pri klasičnih avtomobilih, saj je gorivo v tekoči obliki. V praksi to pomeni, da bi lahko za polnjenje uporabljali obstoječo polnilno infrastrukturo. Glavna razlika je, da bi moral pred polnjenjem voznik uporabljeno gorivo, ki je ostalo v avtomobilu, izsesati s črpalko. Staro gorivo se potem nabije z energijo in lahko ponovno uporabi.

Baterije brez meja

Ne samo, da nove baterije premorejo dovolj moči, da se po dometu kosajo s klasičnimi avtomobili, ampak se tudi starajo drugače od obstoječih električnih sistemov. Po besedah profesorja Leeja Cronina, člana raziskovalne ekipe, sam razvoj baterij ni prezahteven. Baterije bi lahko uporabili za potrebe domačega gospodinjstva.

Če bo projekt uspešen, je težko reči, saj je v tej fazi bližje konceptu kot realizaciji. Po drugi strani pa: ideje so gonilo napredka.

 

Viri: