Do prvega milijona prodanih električnih avtomobilov v petih letih, do drugega milijona v parih mesecih - E-vozila

Do prvega milijona prodanih električnih avtomobilov v petih letih, do drugega milijona v parih mesecih

Rezultati skupne prodaje električnih avtomobilov resda ne bodo povzročili večjih pretresov na trgu, je pa vseeno rast prodaje impresivna.

Po tem, ko so prva moderna električna vozila vstopila na trg, je trajalo kar pet let, da je njihova prodaja dosegla milijon prodanih enot. A če je bilo za prvi milijon prodanih električnih avtomobilov potrebnih pet let, je drugi milijon »zahteval« le šest mesecev.


Več kot 150.000 prodanih električnih avtomobilov mesečno

Začetek morda ni bil najbolj obetaven, a tudi najbolj zagrizeni nasprotniki elektrifikacije ne morejo več zanikati dejstva, da se čedalje več ljudi odloča za nakup električnega vozila. Doseg drugega rekorda, t. j. dva milijona prodanih električnih avtomobilov v šestih mesecih, pomeni, da se je v tem obdobju na mesec prodalo več kot 150.000 električnih avtomobilov. Glede na to, da se trend nadaljuje, tudi prodaja 10 milijonov enot ni več daleč.

Podjetje Bloomberg NEF je v svojem poročilu ocenilo, da bo globalni trg električnih vozil še v septembru dosegel prodajo štirih milijonov. To za obdobje sedmih in pol let ni ravno nekakšen dosežek, kar se tiče številk prodanih modelov. Čisto nekaj drugega pa je sama rast prodaje.

Rast prodaje za obdobje 12 mesecev (junij 2017–junij 2018)

Električni avtomobili prodaja 2018
Povzeto po: Bloomberg NEF

Velika zahvala gre Kitajski

Če vzamemo obdobje enega leta, s koncem v juniju 2018, se je na Kitajskem, Japonskem, v Severni Ameriki in Evropi prodalo 565.000 električnih avtomobilov od 1,15 milijona prodanih enot. Skoraj polovico so k rasti globalnega avtomobilskega trga prispevala hibridna vozila. Glavno gonilo na področju prodaje avtomobilov je seveda Kitajska, kateri pripada več kot polovica prodaje električnih vozil v svetovnem merilu.

Če se bo rast prodaje električnih vozil nadaljevala po istem trendu, se lahko zgodi, da bo do prodaje prvih 100 milijonov električnih vozil prišlo v manj kot desetih letih.

 

Viri: