Apple vaš iPhone spreminja v avtomobilski ključ - E-vozila

Apple vaš iPhone spreminja v avtomobilski ključ

Apple je napovedal nadgradnjo svojega operacijskega sistema iOS, ki bo voznikom omogočil, da uporabljajo svoje iPhone kot digitalne ključe avtomobila, s katerimi bodo lahko odklenili in zagnali svoja vozila. Sprva bo to na voljo za voznike nove BMW serije 5. 


Apple je pred nekaj dnevi napovedal nadgradnjo svojega operacijskega sistema iPhone, ki bo voznikom omogočala, da svoje iPhone uporabljajo kot digitalne ključe za odklepanje in zagon avtomobila. Za začetek bo moral voznik svoj mobilni telefon iPhone ali pametno uro Apple Watch združiti z avtomobilom, ki podpira novo funkcijo z imenom CarKey. Naprava se z avtomobilom združi tako, da se jo postavi v bližino komunikacijskega čitalnika, običajno v ročaju vrat ali njegovi bližini. Glede na izbrano nastavitev, bo uporabnik avtomobil odklenil s prepoznavanjem obraza ali odčitavanjem prstnih odtisov. Na voljo bo tudi ekspresni način vstopa brez biometričnega skeniranja. Za zagon avtomobila bo dovolj, da ima voznik iPhone v žepu ali torbi.

Uporabniki nove funkcije CarKey bodo lahko preko aplikacije iMessage delili digitalne ključe z družinskimi člani ali drugimi zaupanja vrednimi posamezniki. Ob tem bo mogoče nastaviti omejitve. Lastnik vozila bo lahko na primer omejil čas, v katerem bo uporabnik imel dostop do avtomobila. V primeru izgube telefona se lahko s pomočjo platforme iCloud izklopijo digitalni ključi. BMW je po pričakovanjih prvi ponudil Apple CarKey. Funkcija bo na voljo voznikom nove serije 5. Pri Applu so sicer dejali, da sodelujejo z avtomobilsko industrijo, saj želijo svoje digitalne ključe razširiti na čim več vozil in uporabo svojega ultra-širokopasovnega čipa U1 standardizirati. Funkcija CarKey bo del Applove prihajajoče programske opreme iOS 14 in trenutne različice iOS 13.

 

Povzeto po: CNBC

J. R.