Amsterdam bo leta 2030 prepovedal avtomobile, ki onesnažujejo - E-vozila

Amsterdam bo leta 2030 prepovedal avtomobile, ki onesnažujejo

Avtomobili in motorna kolesa z bencinskim in dizelskim gorivom bodo iz Amsterdama od leta 2030 prepovedani, da bi očistili mestni zrak, so sporočili iz nizozemskega glavnega mesta.

Kljub široki uporabi koles na Nizozemskem je onesnaževanje zraka večje kot dovoljujejo evropska pravila, predvsem zaradi gostega prometa v mestih Amsterdam in Rotterdam.


Ministrstvo za zdravje je opozorilo, da lahko sedanje ravni emisij dušikovega dioksida in delcev povzročijo respiratorne bolezni, pri čemer kronična izpostavljenost skrajša življenjsko dobo za več kot eno leto!

»Onesnaževanje je pogosto tihi morilec in je ena največjih nevarnosti za zdravje v Amsterdamu,« je dejal mestni prometni svetnik Sharon Dijksma.

Amsterdam je povedal, da namerava do konca naslednjega desetletja zamenjati vse bencinske in dizelske motorje z alternativami brez emisij, kot so električni in vodikovi avtomobili.

Začeli bodo naslednje leto s prepovedjo vožnje(po mestu) dizelskih vozil, ki so bila zgrajena pred letom 2005, in postopoma bodo še razširili paleto vozil, ki bodo prepovedana. Sicer je pa mestna občina Amsterdam že leta 2016 odločila, da bo od leta 2021 samo taksijem brez emisij dovoljevala, da bodo uporabljali taksi postajo na centralni postaji v Amsterdamu.

Mesto je povedalo, da bo s subvencijami in parkirnimi dovoljenji spodbudilo ljudi, da preidejo na čistejše avtomobile. Mestna regija Amsterdam, tako kot skoraj vse druge regije na Nizozemskem, želi do leta 2025 v celoti preiti na avtobuse z ničelnimi emisijami.

Amsterdam ima dolg in učinkovit trend o spodbujanju uporabe električnih vozil v mestu, vzpostavljanju učinkovite infrastrukture za polnjenje in splošnemu spodbujanju prehoda na elektro mobilnost.

Vir: Reuters