XPeng Motors bo predstavil električno limuzino P7 - E-vozila

XPeng Motors bo predstavil električno limuzino P7


Xpeng Motors je objavil, da bo 27. aprila na Kitajskem uradno predstavljena P7 pametna električna športna limuzina.

Videz limuzine močno spominja na Teslo. Podjetje obljubila doseg okoli 700 kilometrov. P7 naj bi uporabil tehnologijo Nvidia, da bo omogočil avtonomijo tretje stopnje  za avtoceste, mestne ulice in parkiranje.

Sedan Xpeng P7 je opremljen s 13 kamerami za avtonomno vožnjo. 12 ultrazvočnih senzorjev, 5 radarjev in ena kamera vgrajena v notranjosti vozila. Računanje poganja vodilna platforma Nvidia Drive AGX.

Xpeng želi svoje EV-je ponuditi po približno polovici cene Teslinega modela. P7 se pri osnovnem modelu začne pri 240 000 juanov (cca. 32.000 eur) in do 370,00 juana (cca. 50.000 eur), odvisno od možnosti.

Xpeng uporablja lastno nevronsko omrežje za avtonomno vožnjo in pripadajočo lastniško programsko opremo, ki je sposobna nenehnih posodobitev po zraku. V uradni objavi predstavitve modela P7 ni bilo pojasnjeno, katere lastnosti stopnje 3 bodo na voljo ob izstrelitvi vozila – in katere bodo kasneje prišli prek posodobitev OTA.

Leta 2019 je Tesla vložil tožbo proti enemu svojih nekdanjih inženirjev zaradi kraje izvorne kode Autopilota.

Podobnost Xpeng-ove tehnologije in oblikovanja vozil včasih podjetju prinese ime “Teslin klon.” Tehnologija, podobna avtopilotu, se imenuje “XPilot.”

Prejšnji mesec je Xpeng pridobil dovoljenje Nacionalne uprave za varnost v cestnem prometu (NHTSA), da je preizkusil svojo novo P7 EV na ameriških cestah. Podjetje že ima dovoljenje iz Kalifornije. Vendar pa družba trdi, da se osredotoča na prodajo vozil na kitajskem domačem trgu.

Xpeng Motors je svoj prvi proizvodni model, SUV G3 predstavil decembra 2018. Podjetje ima sedež v Guangzhouu na Kitajskem s sedeži v Pekingu, Šanghaju, Silicijevi dolini in San Diegu.

Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je preverilo, da je vozni doseg vozila Xpeng P7 v ciklu NEDC res dosegel 700 kilometrov. Zaradi tega ima P7 najdaljši razpon EV na Kitajskem – premagal je uradno oceno Tesla Model 3 na Kitajskem, ki znaša 666 kilometrov.

 

Vir: electrek.co