Toyota dobila še en udarec: oktobra bodo morali odpoklicati več kot 2 milijona hibridov po svetu - E-vozila

Toyota dobila še en udarec: oktobra bodo morali odpoklicati več kot 2 milijona hibridov po svetu

Pred enim mesecem je japonski avtomobilski velikan odpoklical več kot milijon svojih hibridov zaradi nevarnosti kratkega stika z vžigom. Sedaj se je zgodba ponovila: 2,4 milijona Toyotinih hibridov po svetu se bo vrnilo v podjetje.

Septembra je podjetje odpoklicalo več kot milijon svojih hibridov. To vključuje klasične modele Prius, izdelane med julijem 2015 in majem 2018, Prius priključne hibride in C-HR, proizvedene med majem 2016 in majem 2018.


Napaka naj bi bila v programski opremi

Kot glavni razlog je Toyota navedla probleme s programsko opremo, ki je prizadela modele Toyota Prius in Auris, proizvedene med oktobrom 2008 ter novembrom 2014. Do nesreče lahko pride, ko avtomobil preide v varni način vožnje. Napaka v delovanju sicer ne vpliva na krmiljenje in zaviranje vozila, lahko pa povzroči trčenje zaradi nenadne odpovedi pogona. Po napovedih je največ takšnih modelov na Japonskem (1,25 milijona), sledi ZDA z 830.000 enotami. V Evropi bo potrebno ponovno kalibrirati 290.000 hibridnih avtomobilov.

Sistemsko napako se bo odpravilo z nadgradnjo programske opreme, ki jo je moč opraviti v 40 minutah, so sporočili iz podjetja.

Odpoklic omenjenih modelov se ne bo zgodil prvič. Med letoma 2014 in 2015 so se hibridi vrnili domov zaradi drugih tehničnih problemov, vendar takrat pri preiskavah niso zaznali tudi sistemske napake.

Kaj to pomeni za prihodnost podjetja?

Z varnostjo v prometu ni heca. V dveh mesecih je Toyota odpoklicala več kot 3 milijone svojih hibridov po svetu, kar postavlja pod vprašanje zanesljivost same znamke. Tudi samo podjetje priznava, da bo odpoklic lahko negativno vplival na prodajo.

Po drugi strani primerov nesreč, ki bi bile posledica te sistemske napake, Toyota še ni zasledila. Bonus točke podjetje dobi za jasno komunikacijo glede problema.

Upamo samo, da je to zadnji večji odpoklic.

 

Viri: