Teslina odločitev o odprtju tovarne na Kitajskem se je izkazala za dobro. - E-vozila

Teslina odločitev o odprtju tovarne na Kitajskem se je izkazala za dobro.

Avtomobilski proizvajalec je marca na Kitajskem dostavil 10.160 električnih avtomobilov, kar je največ doslej na največjem svetovnem trgu novih avtomobilov, poroča trgovinska skupina Kitajskega združenja osebnih avtomobilov (CPCA).

Ta prodaja predstavljala 30% kitajskega trga z električnimi avtomobili, v skladu s CPCA, ki uporablja drugačen način štetja kot Teslova lastna dobavna številka, poroča CNBC.


Podatki CPCS so pokazali, da je Tesla februarja prodala okoli 3900 avtomobilov, januarja pa 2.620.

To predstavlja izjemno hiter napredek za Teslo, ki je januarja 2019 začela z izdelavo vozil v kitajski tovarni, lokalnim kupcem pa je konec lanskega leta dobavila svoje prve avtomobile na Kitajskem.

Proizvajalec avtomobilov je pred tem uvažal avtomobile iz svoje tovarne v Fremontu v Kaliforniji, a so stroški pošiljanja in uvoznih dajatev višala maloprodajne cene. Pričakuje se, da bodo avtomobili, izdelani na Kitajskem, prinašali višje stopnje dobička kot avtomobili, zgrajeni v ZDA.

Tesla je v prvih treh mesecih leta 2020 proizvedel skoraj 103.000 avtomobilov v svojih dveh tovarnah, kar je najboljši začetek leta do sedaj.

Kitajska vlada je Tesli podelila nekaj opaznih uslug. Tuji proizvajalci avtomobilov, ki načrtujejo izdelavo avtomobilov na Kitajskem, so običajno morali ustanoviti 50/50 skupnih podvigov z lokalnimi podjetji, Tesla pa lahko na podlagi posebnega sporazuma z vlado upravlja tovarno sama. Tesla je v letu 2019 dobila tudi oprostitev 10-odstotnega davka na nakup.

Tesla trenutno gradi model 3 v svoji kitajski tovarni, načrtuje pa še dodajanje modela Y. Avtomobilski proizvajalec upa, da bo v tovarni dosegel letno proizvodnjo 150.000 avtomobilov.

 

Vir: greencarreports.com