Tesla je v "zadnji fazi" izbire mesta za evropsko Gigafactory tovarno - E-vozila

Tesla je v “zadnji fazi” izbire mesta za evropsko Gigafactory tovarno

Pri podjetju Tesla so sporočili, da so v zadnji fazi izbire lokacije za izgradnjo tovarne Gigafactory, kjer bodo izdelovali baterije in vozila Tesla. Najava je pričakovana ob koncu leta.

Generalni direktor Elon Musk že nekaj časa govori o tovarni akumulatorjev in vozil v Evropi. Več evropskih držav je celo začelo kampanje, s katerimi želi Teslo pritegniti na domači trg. Tesla naj bi že leta 2017 potrdila lokacijo za tovarno, a se to nikoli ni zgodilo.


Musk je lani dejal, da je Nemčija “vodilna izbira” za tovarno v Evropi in je celo določil, da je “nemško-francoska meja smiselna” za tovarno v bližini držav Beneluksa.

V začetku letošnjega leta so pri Tesli dejali, da “pospešuje” svoja prizadevanja, da bi v Evropo pripeljali Gigafactory.

Avtomobilski proizvajalec je v zadnjem sporočilu delničarjem dejal:

“Prav tako pospešujemo naša evropska gifafaktorska prizadevanja in upamo, da bomo v prihodnjih četrtletjih dokončno izbrali lokacijo.”

Zdaj naj ni pri Tesli v tem četrtletju potrdili, da je v zadnji fazi izbire mesta:

“Trenutno smo v zaključni fazi postopka izbire spletnega mesta.”

Družba je tudi potrdila, da bo tovarna proizvajala vozila Model 3 in Model Y:

“Pričakuje se, da bo naša evropska gifafabrika izdelala model 3 in model Y.”

Najava je bila objavljena v Teslovem poročilu o zaslužku v tretjem četrtletju 2019 in v konferenčnem klicu, ki je sledil, je izvršni direktor Elon Musk dejal, da bo Tesla lokacijo objavila do konca leta.

Musk je rekel:

“Pravzaprav bomo lokacijo tega gigafaktorja objavili še pred koncem leta.”

Predstavniki podjetja naj bi si ogledali več specifičnih krajev v več nemških državah, upoštevali pa so tudi druge države.

V začetku letošnjega poletja je izvršni direktor dejal tudi, da pričakuje, da bo gradnja v prihodnjih 12 do 18 mesecih “dobro stekla” in da bo Evropska Gigafactory začela delovati do konca leta 2021.

 

Vir: electrek.co