Rimac odprl novo tovarno v Splitu - E-vozila

Rimac odprl novo tovarno v Splitu

Rimac, podjetje v lasti podjetnika Mata Rimca, je na Hrvaškem odprlo svojo drugo tovarno.

Rimac tovarni v Osijeku se bo pridružil še razvojni center v Splitu, kar bi lahko v naslednjih letih pomenilo do 100 novih delovnih mest.


Začel je z inženirji

V Splitu bodo delali predvsem na programskih rešitvah za električne avtomobile s ciljem, da bodo razvili kompetence za razvoj specifičnih vrst programske opreme. V centru že deluje 11 inženirjev, število naj bi se do konca leta potrojilo, v naslednjih treh letih pa celo naraslo na 100 zaposlenih.

Da podjetje hitro raste, potrjujejo tudi številke v Zagrebu. Letos so namreč samo v glavnem mestu Hrvaške zaposlili okoli 140 ljudi, razširiti se želijo tudi v druge dele. Za Split se recimo že pogovarjajo o postavitvi Tehnološkega parka, saj je po besedah Rimca pomembno, da ima podjetje možnost sodelovanja in izmenjave izkušenj s drugimi. V luči tovrstnega mišljenja je podjetje sodelovalo tudi pri razvoju podjetniškega inkubatorja za visoke tehnologije.

»V Splitu je neverjetno dober odziv strokovnjakov, dobra univerza in kopica drugih tovarn, zato ima to mesto neverjeten potencial za razvoj centra visokotehnološke industrije. Ključno je sodelovanje s fakultetami, da se mladim v praksi pokaže, kako deluje industrija. Sami ne zmoremo narediti vsega, a trudimo se, kolikor se lahko,« pravi Rimac.

Avtomobilska industrija se bo obrnila na glavo

Rimac pričakuje, da se bo industrija v naslednjih desetletjih bolj spremenila, kot se je v zadnjem stoletju. Del tega so tudi spremembe v dojemanju vloge avtomobile ter njihove uporabe, kar bo vodilo v nove modele transporta.

A podjetje nikakor noče razvijati navadne »robotske taksije« za prevažanje od točke A do točke B. Namesto tega se bodo rajši osredotočili na specifično področje, kot so recimo športni avtomobili. Želijo razviti način, kako združiti na videz nezdružljivo, kot na primer športna vozila in avtonomno vožnjo.

 

Vir: