Renault e-PLEIN AIR - E-vozila

Renault e-PLEIN AIR

E-Plein Air temelji na ljubljenem Renaultu 4 in ravnokar je bila izdana popolnoma električna verzija tega ikonskega vozila.

Podobno kot Ford in Honda delata z Mustangom in Civicom, je Renault zgradil električno verzijo ljubljene, najbolje prodajane 4L (Quatrelle), imenovane Renault 4. E-Plein Air (kar pomeni “open air” ali ”na prostem”) temelji na Plein Air-u iz leta 1968-69, brezvratna in brezstrešna različica Renaulta 4, ki se je prodala v le 563 izvodih.


Vozilo bo opremljeno z motornim pogonom Renault Twizy 80 in z baterijo moči 6,1 kWh, tako da vozilo ne bo imelo velikega dometa in velike hitrosti. Računamo lahko na 100 kilometrov dometa, in najvišjo hitrostjo vozila 100km/h.

Renault 4 je prišel leta 1961 kot konkurenca znamenitemu Citroënu 2CV, imenovan “Deux Chevaux” (“dve konjski moči”). To je bil prvi Renaultov avto s pogonom na prednja kolesa in s popolnoma neodvisnim vzmetenjem, kar je bilo idealno za podeželske ceste v Franciji in po svetu. Renault je prodal osem milijonov izvodov do takrat, ko je proizvodnja prenehala leta 1992. Plein Air pa je prišel z zahtevo vojske in kot odgovor na Citroënov Méhari.

Renault je dejal, da električna različica vozi podobno kot originalna 4L, čeprav ima nekoliko skrajšano medosno razdaljo. Za zdaj Renault gradi e-Plein Air strogo kot koncept, “vendar bomo seveda pozorni na odzive navdušencev in potencialnih kupcev te električne različice,” so povedali v podjetju.

 

 

Vir: engadget.com