Biti lastnik električnih vozil se obrestuje (pa ne samo finančno!) - E-vozila

Biti lastnik električnih vozil se obrestuje (pa ne samo finančno!)

Ste že kdaj razmišljali, kakšne so prednosti električnih vozil?

Vozniki električnih vozil se lahko z marsičem pohvalijo: od ničelnih emisij med vožnjo, subvencij pri nakupu, nižjih stroškov uporabe, pa vse do davčnih olajšav, udobja, boljših pospeškov … A to nikakor ni vse.


Kaj dobrega vam še prinesejo električna vozila?

Ogrevanje na daljavo

Pri -5 °C se usedeš v avto na hladno podlago in gledaš, kako se tvoja sapa kot oblaček zavrti v prostoru.  Z rokami previdno primeš za mrzel volan, uf, to pa je hladno! Potem pa upaš, da se avto čim prej segreje …

Vam je znano? Pri električnih avtomobilih tega problema ne boste imeli. Z ogrevanjem na daljavo lahko pri nekaterih modelih že iz postelje vključite gretje (ali hlajenje). Ne samo, da lahko zaradi večjega akumulatorja pustite avto teči v prazno dlje kot pri vozilih na dizel ali bencin, tudi ogrevalni sistemi so zaradi elektronske narave EV bolj učinkoviti.

Pri klasičnih avtomobilih je motor tisti, ki poganja prezračevalni sistem. V kolikor avto ni prižgan, AC ne deluje, oziroma deluje omejeno. Pri EV teh problemov ni; uporaba AC ne vpliva na učinkovitost vozila.

Brez hrupa pri vožnji

Ali ste se že kdaj zbudili ob nemogočih urah, ker so se vaši sosedi ravno pripeljali (ali pa odpeljali)? Električna vozila delujejo popolnoma neslišno. Kar pomeni, da vas tudi pri poslušanju glasbe ali poročil ne bo zmotilo brnenje motorja. Še več – radio boste lahko poslušali pri nižji glasnosti, kar bo dobro delo tudi vašemu sluhu.

Bolje izkoriščen čas

Ena izmed pomanjkljivosti, na katere pogosto opozarjajo pri EV, so daljši časi polnjenja baterije. Zakaj ne bi ta čas izkoristili za skodelico kave ali pa za skok v trgovino? Parkirajte svoje električno vozilo in pustite, da se polni, ter se odpravite po opravkih.

Elektrike zmanjka manjkrat kot bencina

Zaradi blokad ali protestov se lahko zgodi, da bencinske črpalke ostanejo popolnoma brez goriva tudi par dni. Električni izpadi se sicer dogajajo, a redko trajajo več kot par ur. Ko zmanjka bencina, se boste lastniki EV mirno odpeljali naprej.

Cenejše vzdrževanje

Ena izmed prednosti električnih vozil je vzdrževanje. Električni avtomobili namreč vsebujejo manj premikajočih delov kot klasični avtomobili, zato je potrebno manj vzdrževanja, pa tudi zavore se počasneje obrabijo. Najpomembnejši člen EV, ki potrebuje vzdrževanje, so baterije. Večina jih zdrži okoli 8 let, kolikor ponavadi tudi traja garancija.

Vse za varnost

Poleg nižjega centra gravitacije, ki zmanjša verjetnost, da se vozilo prevrne na glavo, je pri EV manjša verjetnost, da se bodo v primeru nesreče vžgala ali eksplodirala. Kompaktna konstrukcija in vzdržljivost ogrodja pa poskrbita, da so EV bolj varna tudi, ko pride do trčenja.

Brez smradu

Električni avtomobili za sabo nikoli ne bodo pustili oblaka izpušnih plinov ter nadležnega vonja po bencinu. Vaša garaža ne bo več smrdela po gorivu.
Plus: EV se lahko pusti več časa teči »v prazno«, ne da bi zastrupili sebe in okolico.

Prednosti električnih vozil torej ni malo. Katere so najpomembnejše za vas?

 

Viri: