Porsche bo z letom 2030 prodajal izključno električna vozila - E-vozila

Porsche bo z letom 2030 prodajal izključno električna vozila

Po pričakovanjih Porschejevega generalnega direktorja Oliverja Bluma bodo po letu 2030 prodajali le električna vozila.

Od priključnih hibridov na električna vozila

Porsche že nekaj let proizvaja priključne hibride, a se hkrati  že dolgo upira popolni elektrifikaciji svojih modelov. Prvi preskok v miselnosti se je zgodil z razvojem misije E. Takrat so v podjetju oznanili, da bodo v naslednjih šestih letih 50 % proizvodnje predstavljala električna vozila.


Blume sedaj napoveduje, da bo Porsche postal prvi nemški proizvajalec, ki se bo do leta 2030 v celoti preusmeril na proizvodnjo električnih vozil. Če želijo cilj doseči pravočasno, morajo v približno sedmih letih elektrificirati 50 % trenutne proizvodnje.

Do takrat bo podjetje v skladu z misijo E še naprej delalo tako na priključnih hibridih, kot tudi na popolnoma električnih vozilih.

Naraščajoče zahteve po zmanjšanju izpustov dale piko na i

Porschejev generalni direktor priznava, da so za popolni prehod na električni pogon odgovorni čedalje višji evropski standardi glede emisije izpušnih plinov. Za slednje podjetje upravičeno pričakuje, da se bodo v prihajajočih letih še zaostrili.

Na vprašanje, zakaj do tega ni prišlo prej, Blume odgovarja: “Obstajajo tehnični in strukturni razlogi, pa tudi povsem ekonomski. Za začetek je potrebno nenehno izboljševanje vsakodnevne uporabnosti električnih avtomobilov – zlasti glede na doseg baterije in čas polnjenja. Veliko je potrebno postoriti tudi glede infrastrukture. Vseevropsko omrežje za polnjenje z visokimi energijami IONITY s strani Porscheja, Audija, BMW-ja, Daimlerja in Forda je premik v smeri k vzpostavitvi najmočnejše hitro napajalne mreže za električna vozila v Evropi. Toda tudi to je lahko le del večje rešitve. Drugi razlog za zamudo je povezan z dvomi, ali je trenutni sklop električne energije resnično boljši za podnebje kot motorji z izgorevanjem. Tretjič, ljudje pogosto ne razumejo herkulskih preizkušenj, s katerimi se sooča naša industrija.”

 

Viri: