Polnilnice za električna vozila v Sloveniji, od 6. maja plačljive - E-vozila

Polnilnice za električna vozila v Sloveniji, od 6. maja plačljive

Pa smo dočakali. Vsak, ki je kupil električno vozilo je verjetno pričakoval, da brezplačno polnjenje ne bo stvar prihodnosti. Bilo je le vprašanje časa, in ta je s 6. majem letos potekel, namreč veliko ponudnikov se je odločilo da bo polnjenje električnega vozila postala plačljiva storitev. Ne pa vsi.

Lastniki električnih vozil, verjetno za glavno prednost avta navedejo prav brezplačno polnjenje in parkiranje, po številnih polnilnicah po Sloveniji. To ugodnost so sedaj izgubili, verjetno prav zaradi porasta števila električnih vozil, in s tem posameznikov, ki so uporabljali storitve brezplačnega polnjenja. Ampak s tem bo prišla tudi širitev mreže polnilnih mest, z običajnimi in hitrimi polnilnicami.


Cene so pri ponudnikih, ki jih lahko naštejemo kar nekaj, različne. Od 1 do 9 centov na minuto. V večini primerov ura polnjenja stane približno 1,1 evra, polnjenje za 100 kilometrov pa približno 2 evra. Torej odvisno je od polnilne moči in časa polnjenja.

Recimo, če bomo polnili avto, ki spada v prvo kategorijo torej do 7,99kW, bomo za to odšteli en cent na minuto. To velja za prve tri ure polnjenja, kar je več se obračuna trikrat dražje, in tako velja za vse kategorije.

Za zelo popularno električno vozilo pri nas, Renault Zoe, ki spada v tretjo kategorijo(22,99kW), bo minuta polnjenja stala 3 cente. Za srednji razred stane minuta polnjenja 2 centa.

Všteti moramo pa še pristojbino za začeto polnjenje, ki bo znašala od 50 centov do 1 evra.

Za zaračunavanje storitev so se ponudniki odločili iz več razlogov. Gradnja in vzdrževanje polnilnic ni majhen strošek za podjetja, ampak so vseeno prevzela to vlogo z namenom prispevanja k bolj zdravem in boljšem okolju. Ampak po desetletju nudenja teh storitev brezplačno, so to vlogo razdelili z nami. Za kar jim ne moramo zameriti.

V omrežju Gremo na elektriko je 118 polnilnic oz. 229 polnilnih postaj za električna vozila. V Ljubljani je najbolj obiskana polnilnica na Miklošičevi cesti, zunaj Ljubljane na območju Elektra Ljubljana polnilnica na Vrhniki, sicer pa v Citycentru Celje.

Niso samo slabe novice, kot smo omenili bo električnih polnilnic, teh je trenutno 560, raslo. Plačljiv sistem pa bo na polnilnicah ustvaril red. Trenutno so nekatera vozila priključena samo zato, da ima lastnik brezplačno parkirno mesto. Temu izkoriščanju bodo plačljive polnilnice naredile konec. Torej če povzamemo, več polnilnic, manj čakanja. Za vsa vozila se bo našel prostor. Vsaj tak je načrt.

Še vedno pa vozilo seveda lahko polnimo doma, po ugodnih cenah, ki smo jih navajeni.