Nova električna vozila naj bi oddajala hrup zaradi večje varnosti pešcev - E-vozila

Nova električna vozila naj bi oddajala hrup zaradi večje varnosti pešcev

Nova električna vozila bodo morala imeti napravo, ki oddaja hrup, v skladu s pravilom EU, ki bo začelo veljati v ponedeljek.

Iz tega sledi, da so avtomobili in dostavna vozila z nizkimi emisijami preveč tihi, kar ogroža pešce, ker jih ni mogoče slišati, ko se približujejo.


Vsi novi tipi štirikolesnega električnega vozila morajo biti opremljeni z napravo, ki zveni kot tradicionalni motor.

Akustični sistem za opozarjanje na avto (Avas) mora zveneti, ko vozi vzvratno ali potuje pod 19 km / h.

EU pravi, da so avtomobili najverjetneje blizu pešcev, ko vozijo počasi ali vzvratno, torej takrat naj bi vozilo oddajalo zvok. Vozniki pa bodo lahko izključili napravo, če menijo, da je to potrebno.

Lastniki psov vodnikov, ki so se pritoževali, da je težko slišati, da se približujejo avtomobili z električnimi motorji, so spremembo pozdravili pozitivno, ampak so se pritožili, da bi bilo boljše, če bi vsa električna vozila oddajala zvok pri vseh hitrostih.

Minister za ceste(Velika Britanija) Michael Ellis je povedal, da vlada želi, da bi “koristi zelenega prometa občutili vsi” in razumel zaskrbljenost slabovidnih.

“Ta nova zahteva bo pešcem zagotovila dodatno zaupanje pri prehodu ceste,” je dodal.

Od leta 2021 morajo imeti vsi novi električni avtomobili Avas, ne le novi modeli.

Vlada Velike Britanije je napovedala, da bo do leta 2040 prepovedala prodajo novih bencinskih in dizelskih avtomobilov in kombijev.

Vozila z alternativnim pogonom so v maju predstavljala 6,6% trga novih avtomobilov, v primerjavi z 5,6% v istem mesecu leta 2018.

 

Vir: bbc.com