Norveška dosegla zgodovinski tržni delež električnih avtomobilov - E-vozila

Norveška dosegla zgodovinski tržni delež električnih avtomobilov

 


Prvič v zgodovini je bila več kot polovica trga osebnih avtomobilov na Norveškem popolnoma električna (akumulatorska električna vozila).

To je po statističnih podatkih za nove avtomobile, registrirane pri norveški cestni federaciji (OFV). In to ni samo ena zgodovinska številka na trgu, ki je znan po vedno novih rekordih na tem področju. Tri, pravzaprav:

  • Tržni delež e-vozil je marca znašal 58,4 odstotka in prvič presegel 50 odstotkov
  • Tudi tržni delež e-vozil je bil v prvem četrtletju leta 2019 višji kot kdaj koli prej in je znašal 48,4 odstotka
  • Podjetje Tesla je postavilo novo merilo za konkurenčne proizvajalce avtomobilov z 5315 prodanih modelov 3, registriranih v marcu, s čimer je premagalo prejšnje močno število prodanih vozil, ki ga je lani zabeležil Nissan LEAF

Leta 2018 se je na Norveške ceste zapeljalo kar 12.000 novih vozil Nissan Leaf, kar priča o popularnosti vozila.

«Norveška ima vse razloge, da je ponosna na to, da podira rekorde na področju e-vozil. Politika BEV deluje tako dobro, da se večji del potrošnikov pri nakupu novega avtomobila odloči za e-vozila, «je povedala generalna sekretarka norveškega združenja e-vozil Christina Bu.

“Norveška kaže svetu, da lahko popolnoma električni avtomobili zamenjajo bencinske in dizelske avtomobile in postanejo pomemben prispevek k boju proti emisijam CO2, pa tudi lajšanje lokalnega zraka drugih škodljivih plinov, ki jih povzroča kurjenje fosilnih goriv,” dodaja Bu.

Norveška asociacija e-vozil ocenjuje, da se bo tržni delež e-vozil v letu 2019 gibal nekje okoli 50 odstotkov. Parlament je sprejel cilj, da do leta 2025 na Norveškem prodajajo samo avtomobile z ničelnimi emisijami.

»Sveži rekordi e-vozil so tudi dobra novica za trg rabljenih avtomobilov, saj je vedno več avtomobilov na voljo po razumni ceni. Do leta 2025 si prizadevamo za 1,2 milijona e-vozil na norveških cestah, kar je nekaj več kot petkrat več kot danes. «