Nizozemec zaključil »Najdaljši svetovni izlet v električnem avtomobilu« - E-vozila

Nizozemec zaključil »Najdaljši svetovni izlet v električnem avtomobilu«

V več kot treh letih epskega potovanja, 33 držav in približno 95.000 kilometrov, je nizozemski Weibe Wakker včeraj postavil rekord za najdaljšo svetovno potovanje z električnim avtomobilom.


Wakker je 15. marca 2016 odšel iz Amsterdama na Nizozemsko kot del svojega projekta Plug Me In. Potovanje je bilo večinoma financirano z donacijami in nekaterimi sponzorstvi podjetij, kot so Bundles (podjetje za izposojo pralnih strojev), Canon in Adobe. Prostovoljci so se lahko prijavili prek spletnega mesta Wakker, da bi ponudili obrok, prostor za spanje ali celo vtičnico za polnjenje avtomobila.

Kar se tiče avtomobila Wakkerja, se neustrašni Nizozemec ni odločil za dobro znano električno vozilo, kot je recimo Tesla, ampak se je namesto tega vozil v obnovljenem VW karavanu, ki ga je poimenoval “The Blue Bandit”, ki je imel dometa približno 200 kilometrov do naslednjega polnjenja.

Glede na Wakkerjevo lokacijo je bila sama pot določena s tem, kje mu bodo prijazni tujci dovolili, da bo polnil svoj avto. Potovanje ga je popeljalo skozi vzhodno Evropo, skozi Turčijo, Iran in Bližnji vzhod, preden je zapeljal v Indijo, Mjanmar, Tajsko, Malezijo in na koncu v Avstralijo. Wakker je za AFP povedal, da bi pred modifikacijo avtomobila uporabil približno 1800 litrov goriva za potovanje. Na koncu je Wakker porabil le 300 dolarjev za elektriko.

 

Weiber Wakker s svojim zaupljivim Blue Banditom v Avstralski divjini.

 

Wakker je svoja potovanja dokumentiral tako na družabnih omrežjih kot tudi v seriji video dnevnikov, ki so vključevali postanke za klepet z organizacijami in aktivisti o trajnosti.

»Potrebno je bilo nekaj truda, vendar sem na splošno imel precej lahko potovanje, ki so jo omogočile na stotine ljudi, ki so se prijavili na mojo spletno stran in ponudili pomoč na poti, ali ljudje na spletu, ki so pomagali,« je napisal Wakker na svojem Instagramu. “Ljudje mi čestitajo, ker sem pokazal možnosti električnih avtomobilov, vendar sem bolj zadovoljen z vso pomočjo, ki sem jo prejel od ljudi med potovanjem.”