Nissan avtomobili prihodnosti bodo brali misli? - E-vozila

Nissan avtomobili prihodnosti bodo brali misli?

Avtonomna oziroma samovozeča vozila v svetu avtomobilske industrije niso več redkost.

Veliko proizvajalcev že pospešeno dela na tehnologijah, ki vozilom omogočajo določeno mero avtonomnosti s pomočjo računalnika. Nissan je ubral drugačen pristop. Namesto računalnika je v ospredje ponovno postavil človeške možgane.


Kaj je B2V?

Tako imenovana »brain-to-vehicle« ali B2V tehnologija je prva svoje vrste, ki bo po besedah Nissanovih predstavnikov vožnjo naredila bolj vznemirljivo in prijetno. Vozilo z B2V meri možganske valove voznika in na podlagi le teh zazna, kaj voznik od vozila pričakuje, kako se počuti in kaj namerava storiti. B2V je del Nissanove vizije za avtonomno vožnjo, kjer se kontrola vrača v roke voznika in lahko prinese revolucijo v naše dojemanje interakcije voznika in vozila.

Zakaj se je Nissan odločil za B2V?

B2V je najnovejši rezultat v Nissanovem projektu Intelligent Mobility. Podjetje obljublja, da bo tehnologija prinesla pospešene reakcijske čase, predvidela pospeševanje, krmiljenje in zaviranje. Pri avtonomnih vozilih bo umetna inteligenca zaznala voznikovo razpoloženje in vožnjo ustrezno prilagodilo. Lucian Gheorghe, vodja projekta B2V, pravi, da bi lahko to tehnologijo uporabljali tudi za reguliranje stanja notranjosti avtomobila.

Cilj B2V tehnologije je voznikom omogočiti optimalno pomoč pri ročni vožnji ter popoln nadzor nad vožnjo, tudi v primeru avtonomnih vozil.

Nissan Brain-to-Vehicle tehnologija
Vir: Nissan

B2V je uspešno prestal prve teste

Pri testiranju je voznik nosil napravo za merjenje možganskih valov, ki jih je potem analiziral računalniški sistem. Rezultati so pokazali, da se vozilo z B2V odzvalo med 0,2 in 0,5 sekunde hitreje kot voznik.

Tehnologijo je podjetje predstavilo na letošnjem sejmu CES 2018 v Las Vegasu. Pri podjetju upajo, da bodo lahko B2V tehnologijo integrirali v svoje modele v naslednjih 5 do 10 letih.

 

Viri: