Nikola Motor Company - E-vozila

Nikola Motor Company

Nikola Corporation je ameriško podjetje, ki namerava proizvajati vozila brez emisij. Sedež podjetja se nahaja v kraju Phoenix v Arizoni, kjer je poleg pisarn oddelek za raziskave in razvoj. To je že drugo ameriško podjetje, ki je imenovano po slavnem izumitelju Nikoli Tesli. Tokrat po njegovem imenu.


Podjetje že od leta 2014 načrtuje koncepte vozil brez emisij. Nekatere izmed njih so predstavili javnosti, vendar se proizvodnja nobenega izmed modelov do danes še ni začela. Njihova tovarna avtomobilov se trenutno gradi v Arizoni. Proizvodnja vozil naj bi se začela prihodnje leto, do leta 2023 naj bi proizvedli med 35.000 in 50.000 vozil letno. V zadnjih nekaj mesecih se je vrednost podjetja bistveno povečala. Vlagatelji so prepoznali potencial podjetja na področju električne mobilnosti. Tako se je vrednost delnic podvojila že 5 dni po tem, ko so prišle na borzo. Vrednost podjetja je bila v avgustu ocenjena na 13 milijard dolarjev (približno 11 milijard evrov). V nadaljevanju vam predstavljamo konceptne modele, ki so prepričali investitorje.

Nikola NZT

To je prototip iz leta 2016, ki se je sprva imenoval Nikola Zero. Gre za delovno vozilo (angl. “utility task vehicle – UTV”). S pogonom na vsakem kolesu naj bi vozilo razvilo 414 kW (555 KM) moči. Teža vozila naj bi znašala 1.600 kg, baterija pa naj bi imela kapaciteto 72 ali 107 kWh. To vozilo spada v kategorijo Powersports, v kateri najdemo zelo podobno vozilo Nikola Reckless, ki ga Nikola razvija za vojaške namene.

Nikola One

Nikola One je tovornjak na električni pogon, ki elektriko pridobiva iz vodikovih gorivnih celic. Skupna moč šestih elektromotorjev je 750 kW (1.000 KM). Ob zmanjšanju prestavnega razmerja tovornjak razvije skoraj 117.000 Nm navora. Največja hitrost naj bi znašala 105 km / h, največja nosilnost pa 36 ton. Proizvodnja teh tovornjakov je napovedana za letošnje leto. Leta 2018 je podjetje Nikola vložilo tožbo proti Tesli, saj naj bi pri Tesli uporabljali patentirane koncepte iz modela One. Pri podjetju Elona Muska so se odzvali s trditvijo, da je tožba neutemeljena.

Nikola Two in Tre

Tudi Nikolo Two naj bi poganjal vodik. Ta tovornjak naj bi bil podoben predhodniku, razlika je le v tem, da ta model nima spalne kabine. Nikola Tre je medtem električni tovornjak, s katerim Nikola cilja na evropski, avstralski in azijski trg. Moč modela Tre naj bi bila med 500 in 1.000 KM, domet pa med 500 in 1.200 km. Proizvodnja je načrtovana za leto 2022 ali 2023.

Nikola Badger

O poltovornjaku Nikola Badger smo na našem portalu že pisali. Prednaročila se zbirajo že več kot mesec dni, kljub temu pa so zaenkrat znane le konceptne slike tega vozila. Badger naj bi bil odgovor na Teslin poltovornjak Cybertruck. Podrobno predstavitev Badgerja lahko pričakujemo decembra, njegovo proizvodnjo pa šele leta 2022.

 

Povzeto po: NikolaMotor, Wikipedia

J. R.