Komisija EU poziva k postavitvi milijon polnilnih postaj - E-vozila

Komisija EU poziva k postavitvi milijon polnilnih postaj

Komisija EU si prizadeva za skoraj popolno podnebno nevtralnost do leta 2050 in namerava sprožiti številne ukrepe za to. Po poročanju medijev bo šlo tudi za ofenzivo e-mobilnosti.

Lokalni mediji so v Bruslju poročali o osnutku seznama prednostnih nalog Komisije. Število polnilnih postaj naj bi se do leta 2025 med ofenzivo povečalo za milijon, z namenom da državljane razbremenijo njihovega “strahu oziroma tesnobe pred dometom električnih vozil”. Tako bi več ljudi prepričali o nakupu električnega vozila preko vozila z notranjim izgorevanjem.


Kot piše časnik, so “milijarde, potrebne za to, že delno razporejene in bi jih lahko delno prerazporedili v okviru Kohezijskega sklada EU”.

V pismu je zapisano: “Do leta 2050 je (kvazi) popolnoma podnebno nevtralna Evropa mogoča”. Boj proti podnebnim spremembam je “eden najpomembnejših ciljev”. Ukrepi, našteti poleg širitve polnilnih stebrov, vključujejo „časovni načrt“ za razvoj vetrne energije na morju, veliki porabniki, kot so evropski jeklarji, pa bi morali svoje procese narediti bolj podnebju prijazne, letenje pa naj bi postalo tudi dražje.

Kot poroča poročilo, dokument trenutno vsebuje 173 strani, v katerem so zbrani projekti za prve mesece, ko bo nastopila nova komisija EU. Vendar manjka ena ključna točka: ciljno povečanje zmanjšanja emisij toplogrednih plinov. Ursula von der Leyen, izvoljena predsednica Komisije, je to odločno poudarila.

 

Vir: electrive.com