Kako hitro napreduje Tesla v letošnjem letu? - E-vozila

Kako hitro napreduje Tesla v letošnjem letu?

Že nekaj časa je znano, da ima Tesla težave s proizvodnjo velikoserijskega električnega Modela 3.

Gre sicer za enega najbolj pričakovanih električnih modelov v zadnjem času, a se distribucija še vedno zatika. Po najnovejših objavah podjetja so načrtovali tedensko proizvodnjo 2500 vozil do konca marca, kar je za polovico manj kot po prvotnih napovedih. Kako se Tesla s tem sooča?


Za nadgradnjo linije zaustavili proizvodnjo

Februarja je Tesla za štiri dni celo zaustavil proizvodnjo v tovarnah Freemont in Gigafactory. Po besedah predstavnikov podjetja so linije ustavili zaradi nadgradnje proizvodnih procesov. A verjetno so na odločitev vplivale tudi težave pri sestavljanju baterijskih kompletov, saj so zaposleni še pred časom poročali, da zaradi nepravilnega delovanja avtomatskih sistemov baterijske sklope sestavljajo ročno.

Po prvih napovedih naj bi do leta 2020 izdelali do milijon vozil na letni ravni. Trenutno število izdelanih vozil ostaja skrivnost. A v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta je Tesla svojim kupcem dostavil 1550 Modelov 3. V marcu so do sedaj na teden pri NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) registrirali čez 1000 VIN številk za nove Modele 3.

Kljub 2 milijardama dobička na Kitajskem 675 milijonov izgube

Tesla je sicer v preteklem letu doživel veliko vzponov in padcev. Prodaja Modelov S in X še vedno raste; prodaja prvih je celo prehitela prodajo modelov Mercedes S in BMW serije 7. Presenetljivo veliko povpraševanje po Modelu X je tudi na Kitajskem, kjer je Tesla v letu 2017 podvojil prodajo in zaslužek povečal na 2 milijardi dolarjev. Natančne številke prodanih modelov na Kitajskem niso znane, a po določenih ocenah naj bi Tesla na največjem svetovnem trgu prodala čez 20.000 vozil.

Tesla za zadnje četrtletje prejšnjega leta poroča izgubo 675 milijonov dolarjev, predvsem zaradi velikih investicijskih stroškov ter počasnejše proizvodnje Modela 3.

Letos jim kaže veliko bolje.

Cena?

V Ameriki stane Model 3 z višjo stopnjo opreme med 50 do 60 tisočimi evri. V Evropi pa ga do konca 2018 ali začetka 2019 še ne bo možno dobiti. Neuradni debi je Model 3 imel na letošnjem avtomobilskem salonu Ženeva.

 

Viri: